Kisék az első 20-ban – Dakar 7. nap 1

Kisék az első 20-ban - Dakar 7. nap

Ha ez nem volna elég, a maratoni 660 km-es távot, úgy kellett teljesíteni a mezőnynek, hogy este a tankolás után a parc fermébe kerültek a járművek. Nem lehet szervizelni, így kellett nekivágni a mai napnak. Érdekesség volt még, hogy a motorosokat ezúttal 20-as csoportokban rajtoltatták.

Nem volt problémamentes ez a nap sem a menők számára. A korábbi Dakar győztes Sinozuka Kendzsiro autója felborult és összetört, a versenyzők viszonylag sértetlenül megúszták, de nem tudták folytatni a küzdelmet. A korábban a leghíresebb tereprali versenyt kétszer is megnyerő Jean Louis Schlessernek is gondjai akadtak a kétkerék-hajtású buggy erőátvitelével és be kellett várnia a szervizkamiont. Ám így sem sikerült orvosolni a hibát és kiestek a versenyből.

Ezen a szakaszon is a címvédő Stephane Peterhansel (Mitsubishi) volt a leggyorsabb, mintegy 25 percet verve a második helyen befutó Nasser Szal al-Attijah-ra (BMW). A Dakar egyetlen női győztese Jutta Kleinschmidt (VW) lett a harmadik, amivel az összetettben is ugyanezt a helyet foglalja el. Újabb szakaszgyőzelmével Peterhansel az összetettben is átvette a vezetést, mögötte kisebb meglepetésre a korábbi sí versenyző Luc Alphand (Mitsubishi) a második.

Továbbra is remekelnek a magyar versenyzők. A Kis-Cezglédi páros a jelenlegi eredmények alapján a 13. idővel zárta ezt a szakaszt és a 38. helyen áll. A Palik-Darázsi duó a 24. lett a hetedik szakaszon, amivel az összetett 21. helyére jöttek fel. Szalay Balázs az első időellenőrzőnél a fantasztikus 12. helyen állt, végül 27. lett, amivel az abszolút 22. helyen állnak.

Egyelőre nem tudni, hogy mennyire megbízhatóak az eredmények, ugyanis még ma reggel is
a 7. szakasz célja előtt 5-6 kilométerrel közel 50 versenyautó illetve kamion vesztegel üzemanyaghiány miatt, köztük a Liszi – Rack kettős is.

Tegnapelőtt a motorosok között Hermann Henrik többször is bukott és egy korábbi lábsérülés miatt a vádlija is bedagadt. Ezért úgy döntött, hogy nem kockáztatja a saját testi épségét és inkább nem vág neki a távnak.

A versenyben maradt két magyar motoros azonban kitett magáért, Varga Ákos a 29. helyről rajtolva kezdte meg a szakaszt, a végén pedig egy helyet javítva, a 28. helyen ért célba. Az összetettben pedig feljött a 27. helyre. Nagy Péter még nem ért be a célba, de a CP1-es ellenőrzőpontnál a 60. helyen, a CP2-es pontnál pedig már az 55. helyen motorozott.

A szakaszt David Fretigné nyerte meg kétkerék-hajtású Yamahával, mögötte Marc Coma (KTM) lett a második, aki így átvette a vezetést az összetettben is, bár ott mindössze 16 másodperccel vezet Cyril Despres (KTM) elött.

Ez a szakasz a kamionosoknak sem ment könnyebben, így a tegnap még magabiztosan vezető többszörös bajnok Vladimir Tchagin is sokáig szerelt a dűnék között, amivel oda is lett az elsősége, sőt a hivatalos eredmények szerint még célba sem ért. Az élen a Kabirov-Belyaev-Mokeev trió áll Kamazzal. A magyar egységekről egyelőre nincs hír.