McRae kiesett, a magyarok jól állnak – Dakar 6. nap 1

McRae kiesett, a magyarok jól állnak - Dakar 6. nap

Colin McRae a Dakar rali 6. szakaszán hatalmasat bukott, Nissanjával felborult. Őt és navigátorát, Tina Thörner-t korházba szállították. Szerencsére az első vizsgálatok alapján nincs komoly bajuk. McRae-t kettős látással azonnal Skóciába szállították további kivizsgálásokra, navigátora hátfájásokra panaszkodott.

McRae és Thörner az ötödik szakaszt még az első helyen zárta, és nem titkolt vágyuk volt a végső győzelem megszerzése. A hatodik szakasz 410. kilométerén azonban egy ugrató után McRae elvesztette uralmát a Nissan fölött, a terepjáró többször átfordult.

A skót ralis tavaly indult először a Dakaron, akkor két szakaszgyőzelmet is bezsebelt. Műszaki hiba miatt csak a 20. helyet tudta a végén megszerezni.

McRae bukásával a tegnapi szakaszt Stephane Peterhansel nyerte. Az összesített első hely azonban Bruno Saby-é, aki a Volkswagen versenyzője. A korábbi dakargyőztes Masuoka, keddi bukása után tegnap remekelt és a második helyen teljesítette a szakaszt, amivel az összetettben a 110-ről a 42. helyre jött fel.

A meglepetés ember Robbie Gordon (VW) is bukott és csak többszöri megállással szereléssel tudta folytatni a szakaszt. Ari Vatanen Nissanjában az erőátvitel ment tönkre, sok időt veszített, amivel elszálltak győzelmi esélyei, akárcsak amerikai ellenfelének.

A magyar pilótáknak remekül ment a tegnapi szakasz, az új szabályoknak megfelelően ezen a napon újabb feladatot kellett megoldani a csapatoknak. A váltakozó terepviszonyok között kézzel kellett a keréknyomásokat beállítani, ezzel újabb technikát száműzve a versenyből.

Ez azonban nem vetette vissza mieinket és újra remekül teljesítettek. Szalay Balázs és navigátora, Bunkoczi László élete legjobb eredményét érte el. 22. szakaszhelyezésük az eddigi legjobb magyar szereplésnek számít. Ezzel sikerült összetettben a 25. helyre feljönniük.

A Kis-Czeglédi kettős 28. helyen futott be, de 7 órás büntetésük miatt összetettben még mindig csak a 110. helyet tudhatják magukénak. Palik László és Darázsi Gábor a 38. időt autózta, amivel a 34. helyen állnak.

Tegnap este a melegé volt a főszerep az amúgy hideg afrikai táborban, ugyanis a vacsora közben kigyulladt az étkezősátor. A tábor ugyan egy repülőtéren volt, de mire a repülőtéri tűzoltóegységek odaértek, porig égett az egész. Szerencsére a három magyar motoros – akik már aludtak – a ruháikkal és a felszereléseikkel együtt sikeresen kimenekültek az égő sátraikból.

A motorosoknál egyébként a magyarok közül Varga Ákos a 28. helyen ért be és ezzel összetettben feljött a 35. helyre. Nagy Péter a 48. helyen zárta a mai napot, így összetettben ő is javított, a 44. helyen áll. Hermann Henrik pedig a 137. helyen fejezte be a hatodik gyorsaságit, ezért a 149. helyre jött fel összesítésben.

A motoros mezőny mai legjobbja a kétszeres Dakar-győztes Fabrizio Meoni volt. Defektje ellenére a korábbi több mint hétperces hátrányából öt percet lefaragva feljött az összetett harmadik helyére. Holnap az élről Cyril Despres rajtolhat.

A kamionos mezőnyben ezúttal is a gyors szakaszokat kedvelő Vlagyimir Tchagin győzött és már 25 perccel vezet az összetettben. A kamionosoknál a Darázsi-Tagai-Szalay trióról nincs hír, a Szaller-Farkas-Keresztesi a 43-ként végzett a mezőnyben, így összetettben a 40. helyen állnak.