Brutális Ford Pick-Up 1

Brutális Ford Pick-Up

Egy átdolgozott Explorert is bemutat a Detroiti Autószalonon a Ford, mellyel már a jövőt vetítik előre. A Sport Trac névre keresztelt kiállítási darab eltérően a korábbi hasonló típusoktól egyáltalán nem földutakra készült, hanem a városi dzsungelekbe.

Ezt egyértelműen mutatja az alacsonyabbra helyezett karosszéria és a kerékjáratokban trónoló 21 colos felnik is. A gumik sem éppen az úttalan utakra készültek, alacsony oldalprofilukkal a gyorsabb kanyarsebességet támogatják.

A tanulmányautóban mutatkozik be a Ford új menetstabilizáló elektronikája Roll Stability Control néven. Ezt a Volvo XC-90-ből vették át a tervezők, elsősorban a borulásos balesetek elkerülése miatt.

Idén ugyanis, egy az USA-ban végzett felmérésben az Explorer Sport Trac kétkerék-hajtású modellje végzett az utolsó helyen. A felmérésben azt vizsgálták, hogy baleset esetén mi a valószínűsége, hogy egyes modellek felborulnak. Ennél a típusnál ez 35 százalék volt.

Küllemében is megújul a pick-up, új ruhája is a gyors autózást sejteti. Elöl az Audikéhoz hasonló krómkeretes hűtőmaszkot és új lámpákat kapott a Sport Trac. Hátul két hatalmas kipufogóvég jelzi, hogy nem hagyományos szabadidőautóval találkoztunk.

A tanulmányautó szélesebb sárvédőkkel készül, a motorháztetőn, valamit az első sárvédőkön pedig nyílásokat alakítottak ki a motortér hűtésére. A méretében is megújult az Explorer ezen típusa, hiszen platóját 12 centivel hosszabbá és öt centivel szélesebbre tervezték. Belül strapabíró műanyag burkolattal látták el.

A motortérben a Ford 4,6 literes, V8-as motorja kapott helyet, kb. 250 lóerős teljesítménnyel párosítva. Valószínűleg a 2005-ös Sport Trac utcai változata nem lesz ennyire izgalmas, de a menetstabilizáló elektronikát az is megkapja.