Az eddigieknél jóval komolyabb odafigyelést igényel, ha gépjármű-felelősségbiztosítót kívánunk váltani. Az idén életbe léptetett, ezzel kapcsolatos törvény szerint ugyanis az autó üzembentartójának írásban kell felmondania korábbi szerződését.

A díjfizetés elmulasztásával szerződésünk nem szűnik meg automatikusan. 2004. november 30-ig postára kell adni, vagy személyesen kell eljuttatni az érintett biztosítótársaságnak levelünket.

A legkedvezőbb gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlat kiderítése is nagy feladat. A társaságok különféle kedvezményeket és szigorításokat vezetnek be 2005-től. A budapesti és vidéki, illetve fiatal és idősebb szerződők megkülönböztetése mellett a biztosítótársaságok saját szempontjaik szerint adnak kedvezményeket ügyfeleiknek.

Az alapdíjtól akár 20-30 százalékkal is eltérhet az egyéni ajánlat összege. Az idei díjakhoz képest jövőre az inflációt kissé meghaladó 7-8 százalékkal növelik áraikat a biztosítók. A konkrét díjak kiszámításához érdemes minden egyes társaság honlapját felkeresni.