Az Európai Unió országaiban a kötelező felelősségbiztosítás mellett szinten minden autós rendelkezik casco biztosítással is. Hazánkban ennél jóval szomorúbb a helyzet: csak minden negyedik autóra kötnek cascót. A takarékoskodás fejében mellőzött biztosítás azonban néhány esetben az anyagi kárnál is tetemesebb kiadást jelenthet.

Egyre több kereskedés csábít autóvásárlása casco nélküli hitel lehetőségével. Azt azonban csak apró betűvel teszik hozzá, hogy súlyos baleset esetén az autósnak nem csak a kárt kell fizetnie, hanem a még le nem törlesztett hitelt is – egy összegben.

Erre azért kerül sor, mert a hitelfedezetként szolgáló autó értéke jelentősen visszaesik. Mivel általában a kisebb költségvetésből gazdálkodók veszik részletre az autót, az egyösszegű hitel visszafizetés komoly megterhelést jelenthet számukra.

A futamidők egyre hosszabbak, az autók idősödésével azonban a javítási költségek nem csökkennek jelentősen. Egy átlagos baleset kára 400 ezer forint. Ennél azonban nagyobb figyelmeztető erővel bír az a számadat, miszerint a casco biztosítással rendelkező autósok közül minden harmadiknak évente egyszer kára van. Ezért lenne célszerű az autó korától és értékétől függetlenül casco biztosítást kötni.

Az Allianz Hungária, mint a hazai gépjármű biztosítási piac legnagyobb szereplője, igyekszik egyre kedvezőbb feltételekkel casco biztosítást nyújtani. Májusban, uniós csatlakozásunkkal egy időben jelentős díjkedvezményt vezettek be. Idén ősszel újabb akciós csomaggal rukkoltak elő, ami a használt autók tulajdonosainak jelenthet előnyt.

A Tempo Casco egy kedvező díjbesorolású casco biztosítás, négy évnél idősebb autókhoz. Igazodva az autók értékcsökkenéséhez, a biztosítási havidíja is legalább 30 százalékkal kedvezőbb az új autók díjánál. Ez egy 8 éves Suzuki Swiftnél 3300, egy 10 éves Opel Astránál 4500 forintot jelent havonta, önrésztől függően. A Tempo Casco teljes körű, lopásra, törésre, elemi károkra is kiterjed. Természetesen kiegészítő biztosítások köthetők még hozzá.