Télen-nyáron fűtött ablakmosó a Webastótól 1

Télen-nyáron fűtött ablakmosó a Webastótól

Télen a jég és a hó, nyáron a bogarak az autósok legfőbb ellenségei a szélvédő tisztán tartásában Mindenki vacakolt már téli reggeleken lefagyó kezekkel a szélvédő dacos jégrétegével – lehetőleg valami ócska jégkaparóval, ami szép mintát karcol az üvegbe. Nyáron sem jobb a helyzet – az ablaktörlő által szétkent bogarak látványa sem új senkinek, aki ment már kilencvennél gyorsabban autópályán.

Kézenfekvő a megoldás, az autógyártók mégis ódzkodnak tőle. Mégis mi az, ami az otthoni koszt és a jeget a legegyszerűbben eltávolítja? Hát persze: a forró víz.

A Webasto által forgalmazott új termék pont a világ egyik legegyszerűbb, minden háziasszony által jól ismert ötlet alapján működik. A HotShot egy kicsi (140x90x45 mm méretű) fűtőkészülék, mely a víztartály és az ablakmosó fúvókák közé kötve – gombnyomásra kb. fél perc alatt – 65 fokosra melegíti az ablakmosó vizet.

Egyébként nem a tartály teljes tartalma kerül felmelegítésre (azt nem köszönné meg akkumulátorunk). Az utólagosan beépített szerkezet egy pici saját víztartállyal rendelkezik, melyben egy ablakmosásnyi vízmennyiséget tud tárolni. Ha ezt “elspricceltük”, akkor fél perc elteltével áll újabb forróvíz-adag rendelkezésünkre.

Két üzemmód között választhatunk: “Standby”-ban a rendszer folyamatosan melegen tartja a vizet, így ezt bármikor felhasználhatjuk (bogarak, kosz, sár, jég ellen). Az automata üzemmód kifejezetten a szélvédő jégmentesítésére szolgál (álló autónál). Ilyenkor a rendszer kikapcsolt ablaktörlőnél 30 másodperccel bekapcsolás után tíz másodperces szünetekkel 6-8 alkalommal elkezdi a lejegesedett szélvédőt meleg vízzel locsolni. Az akció végén az elolvadt jégkását ablaktörlőnkkel letörölhetjük. Ez így kényelmesebbnek tűnik a jégkaparásnál…

Érdemes a vízmelegítőt járó motornál használni, mivel áramfelvétele több száz watt. A gyártó azt ígéri, hogy az utólagos vízmelegítő nem tudja lemeríteni akkumulátorunkat, mivel 12,4 voltos feszültség alatt lekapcsol. A 65 fokos vízhőmérséklet ideális, mivel jól tisztít, elolvasztja a jeget, de nem tud kárt tenni szélvédőnkben.

A Webasto HotShot Magyarországon is megvásárolható, listaára beszerelés nélkül bruttó 38 000 forint+ Áfa. Szervizek autótípustól függően kb. egy óra alatt tudják beépíteni egy átlagos személygépkocsiba, de az otthoni autóbütykölésben jártasak maguk is be tudják kötni új szerzeményüket autójukba.