Újdonságok a Renault-tól 1

Újdonságok a Renault-tól

2004-ben a Párizsi Autókiállításon csak olyan autókat mutatott be a Renault, amelyeket már más autószalonon vagy rendezvényen leleplezett. 2005-ben viszont komoly újdonságdömping várható.

A számos új autó egyike a modellfrissítés utáni Laguna. A 2000 őszén bemutatott középkategóriás típusra ráfér az átdolgozás, mivel mind a prémiummárkák (átdolgozott C-osztály és A4, új BMW 3-as sorozat), mind a hagyományos középkategóriás családi autók (Avensis, Mazda6, 407, C5) szorongatják.

Az átdolgozás utáni Laguna várhatóan 2005 első felében mutatkozik be. Ezen a rajzon az autó orra a Mégane II-re hasonlít, de a rajzokat sosem szabad készpénznek venni. A teljesen új Laguna 2007 végén, 2008 elején érkezhet meg.

A kiskategóriában a Renault a Clio leváltását időzítette 2005 végére. A nagyon sikeres kisautó harmadik generációja talán a Frankfurti Autókiállításon mutatkozik be. A Clióból 1990 óta több mint 8 millió talált gazdára.

A Clio III 8 centiméterrel hosszabb karosszériával születik újjá. A három és ötajtós ferdehátú mellett valószínűleg lesz belőle lépcsőhátú és kabrió is. A Clio férfiasabb pályán fut majd, míg a Twingo 2006 végére ígért utóda hangsúlyozottan női autó lesz.

A formabontó Vel Satis eredetiségét nem díjazzák az ügyfelek, ezért a Renault valószínűleg újragondolja modellpolitikáját a felső kategóriában. A Vel Satis 2009-ig megérkező utóda várhatóan Nissan padlólemezre épül, a mostani hírek szerint az Infiniti FX 45 utódjával közös műszaki alapokra.

Az új felső kategóriás Renault típus a Mercedes-Benz R-osztályra hasonlít koncepciójában. Ez egy terebélyes és nagyon kényelmes túraautót jelent.

A Renault és a Nissan erre az újdonságra is gondolt, amikor elhatározta egy új V6-os dízel kifejlesztését. A jelenlegi hathengeres dízelmotort az Isuzutól vásárolja a konszern. Utóda szintén háromliteres lesz a tervek szerint.

Mivel a Nissan Almera és a Primera közvetlen konkurense a Mégane-nak és a Lagunának, a Nissan nem mutat be közvetlen utódot a két típushoz. Mindkettőt kategóriák közé célzó autókkal váltja le a Nissan. Az Almera méretkategóriájában indul majd a hírek szerint a sorozatgyártású Nissan Tone.

A szabadidőautók között is lesz újdonsága a Renault-nak. Az összkerék-hajtású kompakt szabadidőautó 2007-ben mutatkozat be. Az autó alapját az akkori a Nissan X-Trail adja majd, amely a legjobban sikerült szabadidőautók egyike.