Eddig három és ötajtós ferdehátú, limuzin és kombi karosszériával volt kapható a Ford Focus. Ugyanezek a modellek az új típusból is megvásárolhatóak lesznek, de a kínálat egy nyitható keménytetős változattal bővül.

A Volvo S40-V50 a Ford Focus-szal közös padlólemezre épül, és mivel a Volvók elérhetőek lesznek összkerék-hajtással, a Focus esetében is felmerül ugyanez. A Ford viszont nem ígér 4×4-es hajtásláncot a Focus-ba, ez a Volvók privilégiuma marad. Ebből az is következik, hogy a Ford nem tervezi emelt hasmagasságú szabadidőautó kifejlesztését a Focus-ból, ellentétben a Golffal.

A kombi 2005 elején érkezik, csomagtere sajnos kisebb lesz elődjéénél. A jelenlegi 520-1580 liter helyett várhatóan csak 475-1525 liternyi hely jut a csomagoknak.

2005 tavaszán jelenik meg a limuzin, amelyet tanulmányként már láthattunk. Az ötödik verzió a keménytetős kabrió lesz. Állítólag a Ford egy tanulmányautó bemutatásával enged betekintést a Focus CC formavilágába a Párizsi Autókiállításon. Az egyterű változat, a Focus C-Max korábban bemutatkozott, mint az új Focus.