Solberg ismét győzött Walesben 1

Solberg ismét győzött Walesben


Négy szakasz maradt a versenyből a harmadik napra. Petter Solberg (Subaru) fogadkozott előző este, hogy most megmutatja, ennek ellenére az első gyorsaságin Sebastien Loeb (Citroën) volt a leggyorsabb. A világbajnok ugyanis egy kanyarban kisodródott, ami öt másodpercébe került. Így nemhogy csökkent volna, de még nőtt is közöttük a távolság.

A norvég versenyző azonban nem adta fel és olyan eszeveszetten száguldott végig a második és a harmadik szakaszon, hogy ledolgozta a hátrányát és a maga javára fordította a versenyt. Ehhez persze kellett Loeb egy kis hibája is. Egy helyen későn fékezett, ami miatt majdnem kicsúszott, így egészen egyesig vissza kellett kapcsolnia.

Az utolsó szuperspeciál túl rövid ahhoz, hogy változzon a helyzet. Ott Markko Märtin (Ford) volt a leggyorsabb, az éllovasok egy másodpercen belül autóztak.

Solbergnek ez idei negyedik, összesen pedig a kilencedik elsősége, Walesben pedig ez volt harmadik sikere. Győzelmével életben tartotta az esélyt, hogy megvédhesse világbajnoki címét. Ami nem lesz könnyű, hiszen Loeb a második hellyel is sokat kasszírozott, még mindig 28 ponttal vezet.

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem lepődtem meg a végeredményen. De két dolog miatt boldog vagyok. Egyfelől rendkívül közel voltam ahhoz, hogy győzzek, ami az autómnak köszönhető. Másfelől viszont sorozatban másodszor lettem második és továbbra is esélyes vagyok a bajnoki címre.” – sajnálkozott Loeb

Solberg ellenben igencsak boldogan nyilatkozott: “Ez a legkeményebb hajrá volt, amire emlékszem. Sebastien nagyon kemény ellenfél. Ez egy hihetetlen csata volt, az eredménye pedig jó a sportnak, mí pedig remek show-t csináltunk. Megpróbáltam mindent és sikerült.”

Carlos Sainz (Citroën) nem tudta befogni Markko Märtint (Ford), így maradt a szombati sorrend. Märtin felállhatott a dobogóra, Sainznak pedig a negyedik hely jutott. Az észt pilótának ez volt idei hetedik dobogós helye, ezzel az eredménnyel bebiztosította magát a bajnokság harmadik helyén.

“Nagyon jó, hogy egy abszolút idővel tudtuk befejezni a versenyt, és örülök, hogy a dobogón végeztünk. Az egész verseny alatt gyorsak voltunk, de nem eléggé, Petter és Sebastien jobbak voltak. Kétszer a pálya mellett ért véget a versenyünk, úgyhogy nem mondhatnám, hogy ne örültem volna, amikor megláttam a célt.” – mondta Märtin.

“Nagyon örülök, hogy segíthettem a csapatnak újabb pontokat gyűjteni. Sebastiennek pedig megpróbáltam elmagyarázni, hogy koncentráljon a következő versenyre.” – mesélte a Matador.

Az ötödik helyen Francois Duval végzett, amiben nagy szerepe volt a szombati remek teljesítményének. Mögötte Harri Rovanpera ért célba, aki a Peugeot utolsó talpon maradt versenyzője volt.

Duval így értékelte versenyét: “Ez egy jó verseny nehéz körülmények között. Száraz időre készültünk, úgy teszteltünk, így eleinte nem volt túl jó az autónk beállítása a vizes körülményekre. Örülök az eredménynek és elégedett vagyok a tempónkkal.”

“Nehezen kezdtünk pénteken, aztán egyre jobb lett az autó és én is sokat javultam. Az elsődleges célom az volt ezen a versenyen, hogy célba érjek és minél több pontot gyűjtsek a Peugeot-nak, és elégedett vagyok, hogy ez sikerült.” – mondta Rovanpera.


Mikko Hirvonen, a Subaru csapat másik versenyzője a hetedik helyre hozta be az Imprezát, amiről így nyilatkozott: “Elégedett vagyok, hogy befejeztem a versenyt, nagyon sokat tanultam ezen a futamon. Azt kell mondjam, Petter elképesztő dolgot művelt ma, alig várom hogy láthassam a belső felvételt. Remélem, jövőre nekem is így fog menni.”

Malcolm Wilson csapatfőnök nem csak a Fordnak megszerzett pontoknak örülhetett, hanem fia teljesítményének is. A 17 éves Matthew az abszolút 13. helyen ért célba egy valószínűleg privát Ford Focus-szal. Apja így kommentálta versenyt:

“Nagyon-nagyon büszke vagyok arra, amit a fiúk elértek. A körülmények nem is lehettek volna nehezebbek, de Matthew taktikusan és gyorsan versenyzett. Boldog voltam, hogy láttam célba érni őt Cardiffban.”

A privátok között Manfred Stohl volt a legeredményesebb, miután Mark Higgins kiesett versenyből, ő megörökölte a pontszerző nyolcadik helyet.

Toni Gardemeister nem igazán büszkélkedhet az itt elért eredményével, hiszen nem csak privát WRC-k, de S1600-as autók is végeztek előtte. Hiába autózott jó időket vasárnap, ez már kevés volt ahhoz, hogy túlságosan felzárkózzon a Fabiával. Végül három helyet javítva 22. lett.

Nem versenyben dőlt el a Super 1600-as verseny első helye, mert a szombaton még élen álló Baldacci vasárnap az első szakaszon összetörte autóját és kiesett. Ezzel Guy Wilks kezébe került a vezetés. De más változás is történt az első gyorsaságin. Az Opel Corsával versenyző Kris Meeke ugyanis tegnap kitartóan üldözte a harmadik helyen álló Katajamakit.

Már szombat este, a szuperspeciálon is övé volt az abszolút első idő, de megelőzni csak a ma reggeli első gyors után tudta. Meeke nem lassított és az összes gyorsaságin ő volt a leggyorsabb a Juniorok között. Ezzel az idén második futamgyőzelmét szerző Guy Wilks mögött bebiztosította magának a második helyet. Katajamaki a bronzéremnek örülhetett.

A Wales Rali végeredménye:

1. Solberg-Mills Subaru Impreza WRC 3h42’39″5 106.9 km/h
2. Loeb-Elena-Citroën Xsara WRC + 00’06″3
3. Märtin-Park Ford Focus WRC + 02’53″7
4. Sainz-Marti Citroën Xsara WRC + 03’42″1
5. Duval-Prevot Ford Focus WRC + 04’51″3
6. Rovanpera-Pietilainen Peugeot 307 WRC + 06’44″9
7. Hirvonen-Lehtinen Subaru Impreza WRC + 07’08″3
8. Stohl-Minor Peugeot 206 WRC + 10’20″1

18. Wilks-Pugh Suzuki Ignis Super 1600 4h16’25″6 + 33’46″1

20. Meeke-Senior Opel Corsa Super 1600 + 35’46″7
21. Katajamaki-Alanne Suzuki Ignis Super 1600 + 36’25″6

A világbajnokság állása:

Pilóták (élcsoport):
1. S. Loeb: 92 pont
2. P. Solberg: 64
3. M. Martin: 59
4. C. Sainz: 55
5. M. Grönholm: 47
6. F. Duva:l 43
7. M. Hirvonen: 23
8. H. Rovanpera: 20
9. J. Tuohino: 16

Csapatok:
1. Citroën: 150 pont
2. Ford: 112
3. Subaru: 91
4. Peugeot: 76
5. Mitsubishi: 17

A JWRC állása:
1. G.Wilks (Suzuki Ignis): 26 pont
2. N. Bernardi (Renault Clio): 24
3. K. Katajamaki (Suzuki Ignis): 22
4. P. Andersson (Suzuki Ignis): 21
5. U. Aava (Suzuki Ignis): 16