Rali minden mennyiségben! 1

Rali minden mennyiségben!

12. futamához érkezett a rali világbajnokság, amin ezúttal a Super 1600-as mezőny is rajthoz áll. A 60. Wales Ralin 22 WRC indul. A Cardiff központú murvás verseny teljes távja 1328,07 kilométer, amiből a kilenc különböző szakaszon rendezett gyorsaságik hossza 397,61 kilométer.

Már túl vannak a versenyzők a szuperspeciálon, majd a mai napon 6, szombaton 8, azután vasárnap 4 szakasz vár a csapatokra. Korábban eső, hűvös idő, köd jellemezte ezt a versenyt, most tiszta, száraz idő van kilátásban.

Tavaly Petter Solberg nyert és lett itt világbajnok, de akkor később rendezték ezt a futamot. Murván ő az esélyes, de idén többször is hibázott már. Sebastien Loeb viszont már mindenütt nagyon gyors, sőt idén valószínűleg nem tiltja le a csapata, hogy ne nyomja a gázt. Öt gyári csapat rajtol, a Citroën, a Subaru, a Ford, a Peugeot és a Skoda.

Hazánkban a 37. Mecsek Ralival folytatódik az országos bajnokság. Ez a futam lesz a nyolcfutamos bajnokság utolsó előtti versenye. Ismét különleges lesz a méltán híres verseny, hiszen várhatóan kilenc WRC rajtol majd el, ami hazánkban még soha nem fordult elő. Kik is vágnak neki ilyen autóval a futamnak:

A bajnok Benik Balázs Ford Focus-szal, ezúttal ugyanilyen típussal indul a nézők kedvence Szabó Gergő is. Tagaiék nem indulnak, viszont Skodájukkal Ifj. Anygalfi Károly versenyez. Idén az aszfaltos versenyek egyértelmű esélyese Turi Tamás, aki továbbra is Csehországból bérel egy Octaviát. De ott lesz az idén már két abszolút elsőséget begyűjtő Herczig Norbert is, ő szintén a csehek büszkeségével rajtol.

Vizin László az ismert Toyota Corollával száguld majd, de visszatér Szelecky Tamás is az első WRC-vel, az Escorttal, amivel már nyert abszolút elsőséget a Mecsek Ralin. Michan Ottó a Budapest Ralin még igencsak betegeskedő Hyundai Accenttel indul, valószínűleg a kétszeres magyar bajnok Kiss Feri is WRC-vel áll rajthoz, a típus még nem tisztázott.

Mellettük még ott van a két igazán gyors A8-as Mitsubishi, ASI és Turán Frigyes autói, akik szintén a WRC között autózhatnak.

Idén először nem Bútor Róbert kapja majd az első helyért járó serleget a Super 1600-as kategóriában, hiszen ő nem is áll rajthoz. A győzelemét Keller Péter és Ollé Sándor Suzukival, Kakuszi Zsolt pedig Polo-val versenyez.

Az aszfaltos futam teljes távja 453,07 kilométer lesz, ebből 146,93 kilométer a gyorsaságik hossza. A 10 szelektív mellé még hozzájön a mai napon az 1,4 kilométeres prológ. Vasárnap az utolsó gyorsaságit a szuperspeciált a gyorsasági bajnokságban is szereplő Szentkút-Remeterét közötti hegyi felfutón rendezik.

A magyar bajnokság állása (élcsoport):

1. Benik Balázs 77 pont
2. Aschenbrenner György 75
3. Turi Tamás 68
4. Herczig Norbert 62
5. Szabó Gergely 54

A versenyről többet a www.mecsekrally.hu oldalon lehet olvasni