Bosch nagyberuházások hazánkban

Tóth Zoltán szalagvezető lett a Robert Bosch csoport 3000-ik magyarországi munkatársa. “A személyügyi vezető, Karas Judit kis ünnepség keretében üdvözölte az újdonsült szalagvezetőt a magyarországi Bosch csapatban, és gratulált jó munkahelyválasztásához. Tóth Zoltán jelezte, hogy a biztos állás, az egyenletesen biztos megélhetés, valamint személyes továbbfejlődése és a baráti munkahelyi légkör miatt döntött a Bosch mellett. Az üzem személyzeti vezetője üdvözölte a helyes döntést, és a munkavállalónak oklevelet, valamint egy már Miskolcon fejlesztett és gyártott Bosch multicsiszolót adott át ajándékba.” – közölte a Bosch a háromezredik munkatárs felvétele alkalmából.

A világ második legnagyobb autóipari beszállítójának hazai tevékenysége dinamikusan bővül. A Bosch csoport hazai beruházásainak értéke elérte a 160 millió eurót (40,2 milliárd forint). A vállalat 2003 és 2006 között további 150 millió eurót fektet be egri, hatvani és miskolci gyártóhelyeinek bővítésébe. 2006-ig 2000 új munkahely jön létre a három észak-kelet-magyarországi városban.

Miskolcon jelenleg a Bosch és Skil márkáknak elektromos kéziszerszám üzem épül. Itt egy további üzemet építenek, ahol önindítókat és az azokhoz szükséges részegységeket, mint reléket és hajtóműveket gyártanak. Miskolcon a vállalat 2006-ig összesen 62 millió eurót fektet be és az alkalmazottak száma eléri a 780-at.

Hatvanban a Bosch 1999 óta gyárt gépjármű-felszereléseket. Hatvanban az autóipari beszállító 2006-ig 985 új munkahelyet létesít és 72 millió eurót (18,1 milliárd forint) ruház be. Egerben a Bosch Rexroth 2006-ig 16 millió eurós beruházási összeggel pneumatikai részegységek gyártását építi ki. A munkahelyek száma itt 400-ra növekszik.

A hatvani, miskolci és egri üzemeken kívül a Bosch leányvállalata, a Blaupunkt a japán Tanashin csoporttal közös vállalkozásban Kecskeméten CD-meghajtókat gyárt autórádiókhoz. Itt jelenleg 900 munkatárs dolgozik.

Budapesten jó eredményekkel zárult az elektronikai fejlesztés első szakasza, és a vállalat elindította a második szakaszt. A fővárosban a Bosch gépjármű-ágazati nemzetközi nagyvásárlói számára hardware és szoftverfejlesztés folyik

2003-ban a Bosch csoport magyarországi forgalma elérte a 265 millió eurót (66,5 milliárd forintot).