14 országra kiterjedő kérdőívben faggatta olvasóit a Reader’s Digest magazin a bizalmat leginkább élvező márkákról, és a hogy milyennek látják az európai élet sajátosságait. 2001 óta minden évben elkészíti kérdőívét a magazin, melyben kérdéseket tesznek fel 30 termékkategóriára. A márkákat minőség, ár, image és fogyasztói igények alapján pontozták 1-től 5-ig. Idén 30 ezer kérdőívet töltöttek ki az olvasók.

Mind a 14 országban négy éve folyamatosan a Nokia mobiltelefonok élvezik leginkább az olvasók bizalmát. Ez az egyetlen márka, mely mindegyik országban győzni tudott.

Nagyot lépett előre tavalyi eredményéhez képest a Volkswagen, mivel az autó kategóriában idén már 4 győzelmet zsebelhetett be (Németországban, Svájcban, Belgiumban és Ausztriában), amivel feljött a szintén négy győzelmes Mercedes mellé.

Hazánkban az autómárkák között az Opel végzett az élen. Magyarországon 2002 óta kérdezik meg a Reader’s Digest olvasóit a márkák iránt érzett bizalomról, és azóta minden évben az Opel szerezte meg az autó kategória első helyezését.

A felmérésből az is kiderült, hogy a “tökéletes európai lakos” Belgiumba születne, Finnországban nőne fel, Spanyolországban dolgozna és öregedne meg. A magyarok jobban bíznak a Postában, mint a házasságban, pedig Európában a házasság vezet. Nem bízunk a politikusokban, mint ahogy a futballedzőkben vagy az autókereskedőkben sem.


A Reader’s Digest magazin olvasói felmérése alapján a bizalmat leginkább élvező márkák Magyarországon:

Kategória / Év 2004
Autó Opel
Háztartási gép Whirlpool
Számítógép IBM
Mobiltelefon Nokia
Fényképezőgép Canon
Utazási iroda Ibusz
Bank OTP
Hitelkártya VISA
Biztosítótársaság Allianz
Internet szolgáltató Axelero
Benzinkút MOL
Üdítőital/ásványvíz Theodora Quelle
Vitaminkészítmény Béres
Fájdalomcsillapító Algopyrin
Köhögés/megfázás Coldrex
Fogkrém Colgate
Hajápoló szer Pantene
Bőrápoló Nivea
Dekor kozmetikum Avon
Mosópor Ariel

Mobilszolgáltató Westel
Szórakoztató Elektrónika Sony
Alapok, leveskockák Knorr
Húskészítmény/felvágott Pick
Tejtermék Mizo
Kávé Omnia
Tea Lipton
Csokoládé Milka
Rádió Csatorna Sláger
TV Csatorna RTL Klub