Dacia X90 – Októbertől hazánkban 1

Dacia X90 - Októbertől hazánkban

Megkezdődött a Dacia X90 kódnevű újdonságának gyártása. Jelenleg még csak az előszéria gyártása folyik. Az 5000 eurós autóként elhíresült típust a Renault hathatós segítségével fejlesztette ki a román autógyár.

A korábban csapnivaló minőségű autóiról hírhedtté vált Dacia számára újrakezdést jelent az X90. Ezzel a típussal a közép- és kelet-európai piacok mellett a Közel-Keletre is be kíván törni a gyár, de Kína is a megcélzott országok között van.

Louis Schweitzer, a Renault elnöke azt nyilatkozta, hogy az autóval a mindössze 5000 eurós alapár ellenére 5 százalékos profitrátára számít. A tervek szerint 2010-re a Daciákból 700 000 készül majd.

Hazánkban idén ősszel jelenik meg a Dacia új modellje – mondta a Sipka Gábor, aki a Renault Hungárián belül a Daciával kapcsolatos ügyeket koordinálja. Sipka Gábor hozzátette, hogy a legtöbb Renault kereskedésben kapható lesz a román autó. A Renault márkakereskedésekre épülő Dacia-hálózat legnagyobbrészt elkészült.

A hazánkba exportált új Daciák nem az 5000 eurós kategóriába tartoznak majd, ezt az összeget a gyár valószínűleg csak nagyon leegyszerűsített, csekély motorteljesítményű autókkal tudja elérni. Magyarországon nem érdemes az 5000 eurót átszámítva 1,3 millió forint alatti árakra számítani, mivel hozzánk várhatóan a jobban felszerelt Daciák érkeznek.

Kép: AutóMAGAZIN