1. Jelenleg a BKV járművei mellett a taxik és a megkülönböztető jelzést használó mentők, rendőr- és tűzoltóautók használhatják a kijelölt sávokat. A tervezet szerint megkülönböztető jelzés használata nélkül is haladhatnának ezek az autók a buszsávokban, ha azzal nem zavarják jelentősen a tömegközlekedést. Rajtuk kívül a figyelmeztető jelzéssel közlekedő köztisztasági feladatokat ellátó járművek is zöld utat kapnának a buszsávokon.

2. Lakó-pihenő övezetbe most csak 2500 kg össztömeget meg nem haladó járművek hajthatnak be. A módosítások után nem lesz súlykorlátozás.

3. Csak a “megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet lényegesen meghaladó járművön” engedélyezik jelenleg a figyelmeztető jelzés használatát. A tervezet szerint túlméretes rakománnyal ellátott pótkocsit vontató – önmagában nem túlméretes – vonójármű is jogosult lesz figyelmeztető jelzés használatára.

4. Megváltozik a menetíró (tachográf készülék) használata. Esetében a korábbi szabályozást az Európa Tanács 3821/85/EGK rendelete váltja fel. Ez teljes egészében tartalmazza az alkalmazásra vonatkozó feltételeket.

A érvényben lévő teljes KRESZ