Egyelőre csak tervezik, hogy egységes okmányokat vezetnének be az Európai Unión belül, addig viszont régi okmányainkat nem kell lecserélni. Igaz ez a személyi igazolványokra, a jogosítványokra, az útlevelekre és a forgalmi engedélyekre is.

Az uniós országokon belül ezentúl utazhatunk személyi igazolvánnyal, nem kell feltétlenül magunkkal vinni az útlevelet. Ez azonban mégiscsak tanácsos, mivel elképzelhető, hogy kezdetben nem ismerik fel a különböző azonosítókat a határőrök. A magyar állampolgárok az összes érvényben lévő személyi igazolványt használhatják határátlépéskor, nem csak a legmodernebb kártyás igazolványt.

Korábban kötelező volt, ennek ellenére többnyire mellőztük a nemzetközi jogosítvány kiváltását. Ha az Európai Unió határain belül autózunk, akkor eztán már nem is kell bajlódni az ideiglenes papírjogosítvány kiváltásával. Az uniós országokon kívül viszont továbbra is kell 1500 forintért nemzetközi jogosítványt kiváltani, amire a területileg illetékes okmányirodában nyílik lehetőség.