Nőtt a Jaguar XJ 1

Nőtt a Jaguar XJ

A Jaguar XJ Long Wheelbase ( LWB) elődjéhez képest 125 milliméterrel nőtt a B-oszlop mögött, ami azt jelenti, hogy a hátsó ajtó a korábbinál ennyivel lett nagyobb. A tágasabb fejtér érdekében a tető hátsó része is növekedett 7 milliméterrel.

Az új XJ azonban nem csak a tágasabb utastérrel, de új hátsó ülés elrendezéssel, új kárpitozással, és néhány új multimédiás kiegészítővel is többet nyújt a megszokott kényelemnél.

A hátsó sorban 1 milliméter híján 1 méteres lábtér áll rendelkezésre és a vevő kívánsága szerint négyféle üléselrendezésből választhat. A hagyományos háromszemélyes üléspad
választható motorosan állítható formában is, valamint két különálló, motoros ülés is rendelhető. Utóbbiak egy tágas pakolási lehetőséget biztosító tárolóval vannak egymástól elválasztva.

A dolgos hétköznapokra való tekintettel az első ülések támlájában található rekeszben akár egy hordozható számítógép is elfér. Természetesen minden technikai lehetőség adott, a konferencia beszélgetések lebonyolításhoz, valamint az MP3 és a DVD lejátszásához is. Az első fejtámlákba opcionálisan 6,5 colos képernyők rendelhetőek. A kényelem további fokozása érdekében a személyre szabható hátsó ülésekből hangvezérléssel is állíthatjuk a négyzónás klímaberendezést.

A hosszú XJ mozgatásáról a már ismert 3,5-ös, 4,2-es valamint a feltöltött 400 lóerős, 4,2 literes, V8-as motor gondoskodik, a hatsebességes ZF automata váltóval egyetemben.
Alaphelyzetben 18 colos könnyűfém felniken gurul a hosszú XJ.

A hosszabb tengelytáv csak minimálisan befolyásolja az XJ viselkedését, mivel az alumínium karosszériának köszönhetően mindössze 24 kilogrammal lett nehezebb. 34 centiméterrel növekedett a fordulókör, de a hátsó futómű átdolgozásnak köszönhetően semmit sem vesztett dinamizmusából és kezelhetőségéből.

Luxusautóhoz képest rendkívül sportos értékeket produkál a hosszított XJ is. A 3,5 literes motor 7,3 míg a két 4,2-es 6,3 valamint mindössze 5 másodperc alatt gyorsítja 100 km/órára a Jaguart. A két 4,2-es végsebességét a szokásos 250 km/óránál korlátozták.

Hosszított tengelytávval 2004 őszétől vásárolható meg a Jaguar XJ.