Hirdetés: Vizes úton biztonságosabb a Kleber új abroncsa 1

Hirdetés: Vizes úton biztonságosabb a Kleber új abroncsa

Az európai gumiabroncspiac a 15 colos méret körül központosodik, a H és V sebességindexű abroncsok részarányának növekedésével. A Kleber újdonsága, a Dynaxer HP2 épp az érintett szegmenst fedi le. A méretválaszték 14 coltól 16 colig tart, T, H, V sebességindex-szel, vagyis akár 240 km/órás végsebességig lehet használni az abroncsot. Széles skálát fed le az abroncs a kisautóktól egészen a középkategória aljáig, tehát például az Opel Corsától egy 316-os BMW-ig ajánlható a Dynaxer HP2.

Két korábbi típusát most egyetlen újdonsággal helyettesíti a Kleber. A Dynaxer HP2 a Dynaxer HP és a Viaxer AS utóda is egyben. Ezzel az egyszerűsítéssel a gumigyártó átláthatóbbá kívánta tenni nyári gumi kínálatát.

Az új gumiabroncs elsősorban azoknak a vásárlóknak szól, akik a biztonságos közlekedést tekintik a legfontosabbnak. A Dynaxer HP2 fejlesztésekor az volt a legfontosabb szempont, hogy vizes útfelületen javuljon az autó viselkedése, könnyebb legyen az irányíthatóság, rövidebb legyen a fékút, és a vezető a lehető legtovább tudja uralni autóját.

Esőben a legveszélyesebb az aquaplanning, amikor a relatív nagy sebességgel közlekedő autó gumijai elvesztik tapadásukat, az autó pedig felúszik a víz felszínére. Ilyenkor a vezető elveszítheti uralmát az autó felett, a kormányzás és fékezés reménytelennek tűnik.

A Dynaxer HP2 futófelületének mintázatát alapos számítógépes elemzések során alakították ki, a keresztirányú tapadás és a nedves útfelületeken történő fékezési tulajdonságok javítása érdekében. Két széles vízelvezető csatorna fut végig hosszanti irányban, a gumiabroncs szélei felé pedig hatékonyan működő árkok vezetik el a vizet.

Növekedett a talajjal érintkező futófelület nagysága, és változtattak a gumikeveréken is. Itt is az volt a fő szempont, hogy nedves útfelületen viselkedjen jobban a gumi. A merevebb futófelület azonban kiváló úttartást biztosít száraz időben is, és csökkenti a korai elhasználódás veszélyeit.

A gyakorlatban a Dynaxer HP2 gumiabroncs fejlődése azt mutatja, hogy egy korábbi gumival szerelt autóval ugyanazt a kanyart, ugyanazzal a sebességgel jóval nagyobb biztonságban tudjuk bevenni.

Idén 18 méretkombinációban vásárolható meg a Dynaxer HP2, de 2005-re már összes 39-féle méretből választhatunk.

(x)