Sport áruszállító Ford módra 1

Sport áruszállító Ford módra

A Ford Transit Connect X-Press egy Transit Connect külsővel megáldott áruszállító, komoly technikai változtatásokkal a háttérben. A motortérben a Focus RS kétliteres, 215 lóerős, turbófeltöltős négyhengerese lapul. A 310 newtonméteres nyomatékú motor kevesebb, mint 7 másodperc alatt gyorsítja százra az autót, és 208 km/órás végsebességre képes.

Paul Sluimer, a Ford mérnöke szerint az átalakítás egyszerűn ment, mivel a hajtásláncban, és a futóműben is számtalan egyező elem található a Connectben és az RS-ben.

Alapos átalakításon esett át a futómű, valamint az RS fékrendszere is beépítésre került. Sachs versenygátlók kerültek a régiek helyére, a karosszéria 70 milliméterrel lejjebb került, és a gyár 18 colos OZ felnikre cserélte a széria kerekeket. Elöl 325 milliméter átmérőjű hűtött Brembo, hátul pedig 280 milliméteres féktárcsák gondoskodnak a megállásáról.

Belülről alapvetően egy Transit Connectre hasonlít a látvány néhány extra elemtől eltekintve. Sparco versenyülések, egyedi sportkormány, néhány plusz műszer, valamint az RS-ből ismerős indító gomb díszíti a belsőt.

Hasonlóan izmos furgonok nem ismeretlenek a Ford történelmében. A 60-as évek végén született meg a Transit Supervan, amelyet egy középre épített V8-as Ford motor hajtott. A 80-as években a Supervan 2 és a Supervan 3 Cosworth motorral hasított, pár éve a jelenlegi Transitból készült World Rally Transit. A Connect X-Press szériagyártása kizárt, az autó tanulmány státuszban marad.