Szigorodik a pontrendszer 1

Szigorodik a pontrendszer

Az április 1-én hatályba lévő új kormányrendelettől a közlekedési morál és a biztonság jelentős növekedését várják az illetékesek. Az ORFK a szigorítással 2010-re a jelenleginek a felére kívánja csökkenteni a halálos kimenetelű balesetek számát.

Az új szabályozás a korábbival ellentétben jobban elkülöníti az enyhébb és súlyosabb szabálysértéseket. Néhány korábbi szabálysértés kikerül a pontrendszerből, de nagyobb számban vannak jelen az új, már szintén ponttal büntetendő szabálysértések.

Az eddigi egy büntetőpont helyett hármat kapnak az ittasan, engedély nélkül vagy eltiltás ellenére vezetők. A közúti balesetek legfőbb oka még mindig a gyorshajtás, ezért ez is szigorúbb elbírálás alá esik. Három pontot kapnak, akik jelentősen túllépik a sebességet, megsértik az előzés és a vasúti áthaladás szabályait vagy aki biztonságos közlekedésre alkalmatlan járművet vezetnek.

Szintén három ponttal büntetik azt, aki autópályán, autóúton vét a megfordulás és a tolatás szabályai ellen. Hasonlóan járnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, vagy a zebra előtt parkoló autósok is.

Április elsejétől három ponttal “jutalmazzák” a tilos jelzésen való áthaladást, a rendőri jelzés figyelmen kívül hagyását, a vasúti átjáróban illetve előtte való megállást, és az egyes tilalmi jelzőtáblák megszegését is.

Újdonság a gyalogosok védelmében, hogy három büntetőpontot kap az az autós, aki nem adja meg az elsőbbséget a gyalogátkelőhelyen. A sebességhatár legalább negyedével történő túllépése az eddigi egy helyett két pontot ér.

Új elemként büntetik a passzív biztonsági eszközök alkalmazásának hiányát. Egy pont jár a biztonsági öv, a bukósisak, és gyermekülés hiányáért, valamint a kézben tartott mobiltelefonért és a relatív sebesség-túllépés miatt is.

Nincs változás a közlekedési bűncselekmény kategóriában. A segélynyújtás elmulasztása, a közúti veszélyeztetés, az ittas vagy bódult állapotban való járművezetés, illetve a járművezetés tiltott átengedése hét büntetőponttal jár, közúti baleset okozásáért pedig négy pontot adnak.

14 pont elérésénél értesítik a vezetőt a pontok csökkenését eredményező után képzési lehetőségekről, valamint a felső ponthatár közelségéről. Amennyiben 18 pont összegyűlik, a vezető engedélyét visszavonják.