40. születésnapját ünnepli a Renault Gordini 1

40. születésnapját ünnepli a Renault Gordini

40. születésnapját ünnepli a Renault 8 Gordini versenyautó és az utcai változat egyaránt. A Gordini tekinthető a mostani Renault sportmodellek ősének, ahol a teljesítmény és a vezetés élménye dominált.

A Gordinik megkülönböztető jele a kék fényezés, valamint az autó hátuljától a motorháztetőig végigfutó dupla fehér csík volt. Az évforduló alkalmából, most hasonló fényezéssel vásárolható meg a Renault Clio Sport változata.

A Renault 8 Gordini saját korában rendkívül kedvező menetteljesítményekkel bírt. A széria Renault 8 1,1 literes motorja 48 lóerőt, míg a Gordini 1255 köbcentis motorja 95 lóerőt teljesített. 12,3 másodperc alatt érte el a 100 km/órás sebességet és 170 km/óra körüli végsebességgel rendelkezett. A Gordinivel rendkívüli rali sikerek születtek, többek között Ferjáncz Attila is hajtott, egy már 135 lóerős, farmotoros Gordinit.

A nemrégiben megerősödött Clio Sport 179 lóerőt teljesít, amit a 177 lóerős Peugeot RC után módosított a Renault. Érdekesség, hogy mindkét márka a ténylegesnél magasabb teljesítménnyel hirdeti csúcsmodelljét. Az RS 7,1 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet és 222km/órás maximális sebességre képes.