Murcielago R-GT – Versenyautó a Lamborghinitől 1

Frankfurtban mutatta be új versenyautóját a Lamborghini – a Murciélagóból átalakított autó az R-GT nevet kapta. Első pillanatban azt hihetnénk, hogy a kiállított autó feketére fényezett, de az igazság az, hogy a gyártó egyszerűen nem rejtette el, hogy miből is készül a karosszéria. Közelebbről, már jól látszik, hogy az autó “héját” szénszálas műanyagból gyártják.

Az FIA és az ACO előírások miatt az autóban nem a széria 6,2-es motor dolgozik. Ebben a modellben “csak” egy V12-es, 6 literes erőforrás kapott helyet. Egyelőre nem árulták el, hogy mekkora a motor teljesítménye, de minden bizonnyal meghaladja a szériában leadott 580 lóerőt.

Minden fölesleges kiegészítőt, szigetelést eltávolítottak az autóból, így sikerült elérni, hogy a Lamborghini Murcielago R-GT tömege mindössze 1100 kilogramm legyen. Ez a súly és a feltételezett teljesítmény körülbelül 3,2 másodperces százra gyorsulást tehet lehetővé. Megváltozott a sebességváltó kialakítása is, a hatsebességes szekvenciális váltót a kormány mögötti fülekről lehet vezérelni. Eltérően az utcai Murciélagótól, az R-GT nem összkerék-hajtású, a motorteljesítmény csak a hátsó tengelyt hajtja.

Az autót maximálisan leültették és kőkemény lengéscsillapítókkal vértezték fel. Kissé átalakult a karosszéria is, elöl-hátul spoilerekkel és egy diffúzorral is bővült az aerodinamikai csomag, hogy az autó minél stabilabb legyen.

Felkerültek a gyorsrögzítésű, 18 colos versenyfelnik és slick gumik is. Nem maradt el az üzemanyagtank cseréje és gyorstöltőnyílás beszerelése sem. Belül versenyülést, bukócsövet és egyszerű műszerfalat találunk.

Az autó nemzeti bajnokságokban, a FIA GT és az Amerikai Le Mans Sorozatban is indulni fog. 500 000 eurós ára viszont igen borsos, mivel ennyiért akár két utcai Murciélagót is kaphatunk.