Mintegy 30 millió dolláros befektetéssel bővíti gyártási kapacitását a Visteon Corporation magyarországi vállalata. Dr. Heinz Pfannschmidt, a Visteon európai és dél-amerikai elnöke avatta fel az új részleget, ahol kompresszorok gyártása történik majd.

“Olyan központ létrehozása volt a cél, amely egész Európát elláthatja. Ennek alapja, hogy az elmúlt tíz évben Európában is megnőtt a légkondicionálók beszerelése. 2000-ben kezdődtek meg a gyártás előkészületei, a termék- illetve gyártástervezéssel.”

A gépkocsik légkondicionáló rendszeréhez készülő támolygó tárcsás, változtatható teljesítményű kompresszorok gyártása és összeszerelése már elkezdődött. Jelenleg egy gyártósor üzemel, ám az üzem kapacitása évi 600 ezer kompresszorhoz elegendő. A most gyártásban lévő kompresszorok hét dugattyúval készülnek, ami azt jelenti, hogy évi 4,2 millió dugattyút kell előállítani. Ezeknek egyes részeit a hajszál tizedének megfelelő tűréssel kell kivitelezni. Úgy alakították ki az egész gyártósort, hogy az rugalmas legyen, tehát könnyedén át lehessen állítani más kialakítású kompresszor gyártására is. Jelenleg a Ford Focus C-max-hoz gyártanak kompresszorokat. Ez a kompresszor kevésbé csökkenti a motor teljesítményét és alacsonyabb zajszinten is működik.

A magyar vállalat 1990-ben jött létre eredetileg száz százalékos Ford tulajdonú autóalkatrész-gyártó üzemeként. Jelenlegi nevét 2000 óta viseli, amikor is különvált a Fordtól. Jelenleg 1400 embert foglalkoztatnak, amihez csatlakozik az új üzemből további 150 dolgozó. Elosztó nélküli gyújtótekercsek és üzemanyag-szivattyúk, valamint elektromechanikus termékek gyártása folyt eddig. A gyár évente 8,5 millió darab terméket állít elő külföldi megrendelők részére.