Rendszerint a nyári hónapokban a balesetek száma kiugróan megemelkedik. Ennek legfőbb oka a gyorshajtás, így a jövő héttől szigorú gyorshajtás-ellenőrzés kezdődik, elsősorban az autópályákon és autóutakon. A szabálysértőket a helyszínen meg is állítják, mivel ma már egyre többen bújnak ki a felelőség alól, ha csak postán küldik ki a felszólítást. Ha nem állítják meg a gyorshajtót, nem bizonyítható, hogy a szabálysértés idején ki vezette az autót.

A rendőrség legmodernebb eszközpalettáját veti be a gyorshajtókkal szemben, így számos állványra szerelt lézeres és autóba épített kamerás sebesség-ellenőrzőt használnak. A gyorshajtók számára ezek a legveszélyesebbek, mivel ezek több száz méteres távolságból képesek bemérni az autó sebességét. A mérőműszereknek több másodpercig kell az autó sebességét rögzíteniük ahhoz, hogy a mérés hiteles legyen, így a hirtelen fékező jármű nem bemérhető.

Személyautóval Magyarország autópályáin 130 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, az autóutakon legfeljebb 110 km/órával autózhatunk. Az autópályák és autóutak kezdetét mindig tábla jelzi, a sebességkorlátozásoknál a betorkoló utak nem jelentenek feloldást. Országúton legfeljebb 90 km/órás sebességgel hajthatunk személyautóval.