Tavaly az Európai Motorkerékpáros Unió elindította a 14-19 éves közötti korosztályba tartozó fiatalok számára is az Európa-bajnokágot. Nagy sikert hozott a versenysorozat, amelyben elsősorban a jövő világbajnokait nevelik ki, így idén újra megrendezik azt. A sorozat legtöbb versenyzőt felvonultató, 125 köbcentiméteres mezőnyének első állomása a piliscsévi verseny lesz. Idén, ugyanúgy mint a korábbi öt évben, az Aral a házigazdája a legnagyobb magyarországi motokrosszversenynek. Ebben ismét a Pilis-Invest ingatlan befektetési társaság lett a társa. A rendező a 25 éve alakult első önálló motoros csapat, a Vega Motorsportklub, amely csapat 1999 óta már a 6. Motokrossz EB-t rendezi.

Eddig 19 országból 81 versenyző adta le nevezését a versenyre. A nemzetközi szövetség által felállított maximális kvótákat többen is kimerítik. Ausztria, Csehország, Oroszország a maximális nyolc-nyolc versenyzőt indítja. Magyarország mint rendező ország, tíz versenyzőt indíthat, amit ki is használ a szövetség. Ez a verseny a magyar fiatalok legnagyobb lehetősége, hogy megmutassák, mit is tudnak. Hazai pályán, a magyar nézők buzdítása mellett érhetnek el minél jobb eredményt.

A motokrossz szabályai szerint egyszerre csak negyven versenyző állhat rajthoz egy futamban. Mivel itt több versenyző nevezett, így az időmérökön dől el, hogy kik indulhatnak a futamon. Ez elsősorban a nézőknek jó, mert már ekkor valódi harcot láthatnak a pályán. Ugyanebből a negyvenes számból adódik, hogy a rajt igazán izgalmas lesz, mivel a negyven méter széles rajthelyről indulva egy 15 méter szűk kanyarívbe kell a versenyzőknek befordulni.
A piliscsévi pálya másik nagyon híres része a siratófal előtti szakasz, mert aki erről a 18 méterre lévő ugratóról jól ugrik el, annak több mint 30 métert kell repülni a biztos talajfogáshoz. Ha ekkor hibát vét, nagyot bukhat, de ugyanitt akár a verseny is megnyerhető. 2000 méter hosszú a versenypálya, melyen 60 méteres szintkülönbséget kell legyőzniük a motorosoknak. Mivel ezek a motorok körülbelül 40 lóerősek, így itt igazán lendületből kell motorozni, és a talajra is nagyon kell figyelni, mert körről körre változik a felület a puha homok borította pályán.

Jól jelzi a rendezés színvonalát, hogy a versenyzőknek 4-4,5 millió forintnak megfelelő összeget fizetnek ki csak az indulásért. Ennek ellenére a nézőknek nem kell túlzó áraktól tartaniuk, a belépőjegyek ára a felnőtteknek 1200, míg a gyermekeknek és tanulóknak 800 forint lesz. A rendezők ígérete szerint büféknél sem kell megrázkódtatásra számítaniuk a kilátogatóknak.

De nem csak a motokrossz szerelmeseket várják a versenyre, hanem családtagjaikat is, mert a futam köré igazi majális hangulat kerekedik, szórakoztató lehetőségekkel az egész családnak. A pálya megkötzelíthető a Budapest Nyugati pályaudvarról induló vonattal, vagy az Esztegomból induló különbbuszokkal is. Akik autóval érkeznek, azoknak jó hír, hogy a hatalmas parkolóban mindenkinek jut hely és az autókra őrök vigyáznak. Tehát egy valódi családi hétvégére van kilátása azoknak, akik ellátogatnak Piliscsévre.

Program:

Április 12. szombat:
7:30-9:30 gépátvétel
11:00-12:40 szabad edzés
13:30-15:10 edzés
15:30-17:10 kvalifikációs edzés

Április 13. vasárnap

9.00-9:30 szabad edzés
9:45-10:00 rajtpróba
10:00-10:40 szabad edzés
11:30 döntő 1
13:30 I. futam
16:00 II. futam
17:00 díjkiosztó