A Shell átveszi a teljes magyarországi és csehországi Total benzinkúthálózatot a TotalFinaElftől. A kiskereskedelmi hálózatok átvételével hazánkban 70, a Cseh köztársaságban 33 benzinkút kerül a Shell tulajdonába. Az üzlet részeként további 7 benzinkút illeti a Shellt francia autópályák mentén.

A francia TotalFinaElf 133 németországi töltőállomást vesz meg a Shelltől. Utóbbiak értékesítésére a Shell és a DEA fúzióját, a Shell&DEA Oil Gmbh. létrejöttét követően kötelezte a Shellt a német kartellügyi hivatal, a Bundeskartellamt.

Erényi Balázs, a Shell Hungary Rt. kiskereskedelmi igazgatója szerint az akvizíció jelentősen erősíti a Shell jelenlétét a magyar olajpiaci versenyben. A Shell kúthálózat ugyanis 200 tagúra bővülhet az üzlettel a jelenlegi 130-ról. A Total azokban a régiókban rendelkezik többnyire töltőállomásokkal, ahol a Shell nem. Néhány ponton azonban elképzelhető, hogy két benzinkút üzemeltetése nem gazdaságos, így elképzelhető, hogy ezeket a Shell továbbértékesíti.

A Total kutak átvétele mellett további 2-2 új töltőállomás épül idén az M3-as autópálya új szakaszán, illetve a 2/A út mentén. További két-három új Shell benzinkút épülhet fel 2003-ban.
A Shell ezzel megszilárdítja második helyét a magyar piacon a MOL mögött, amely 377 kutat üzemeltet hazánkban. A harmadik helyen az Aral kutak átvételét követően az ÖMV áll.

“A TotalFinaElffel kötött szerződés jól illeszkedik stratégiánkba, melynek célja portfoliónk fejlesztése a magyarországi és cseh köztársaságbelihez hasonló, gyors növekedést mutató piacokon.” – nyilatkozta Adrian Loader, a Shell Europe Oil Products elnöke.

A Shell és a Total közt létrejött szerződés akkor lép életbe, ha mind a négy érintett országban (Magyarországon, Csehországban, Németországban és Franciaországban) a versenyhivatal engedélyezi az üzletet. A végső döntés nyár közepén születhet meg, így a magyarországi Total kutak átalakítása az ősz folyamán mehet végbe. Varga István, a Shell Hungary elnök-vezérigazgatója hozzátette, reményeik szerint még az idén lezajlik ez a folyamat.

Az egyes Total kutak arculatának átalakítása nagyjából 10 millió forintba kerül, és további 5-6 millió forintot emészt fel az informatikai rendszer átépítése.

A Total Magyarországon az üzemanyag értékesítést teljes egészében beszünteti, ám a gáz- és kenőanyag-kereskedelmet továbbra is folytatják.