Daytonai 200 mérföldes – Szenzáció Bittertől 1

Daytonai 200 mérföldes - Szenzáció Bittertől

Bitter Sándornak nem az álmai szerint alakult a 62. Daytonai 200 mérföldes motorverseny. A magyar suzukis ugyanis már azzal is tökéletesen elégedett lehetett volna, ha befejezi a világ egyik legnehezebb és egyben legveszélyesebb versenyét. A dolgok azonban nem így alakultak és bebizonyosodott, hogy az élet néha sokkal szebb dolgokat tud produkálni, mint az álmok.

Bitter Sándor a március 10-én, hétfőn lezajlott viadalon, a bravúros tizennegyedik helyen ért a célba. Helyezésének köszönhetően honfitársunk a negyedik daytonai győzelmét begyűjtő kanadai Miguel DuHamel mellett a verseny egyik fő szenzációja volt. Bitter nevét harsogta a hangosbeszélő, Bitter volt látható a különböző amerikai tévécsatornákon, még számos szerződési ajánlatot is kapott.

Bitter Sándor alig másfél óra alatt sztárrá vált Amerikában! Azaz azok a bizonyos kapuk végre megnyílni látszanak Bitter Sándor előtt. Daytonában azonban nemcsak az bizonyosodott be, hogy az élet sokkal szebb lehet, mint az álmok. Arra is fény derült, hogy egy rosszul sikerült edzés után is elérhető kimagasló eredmény. A 34 éves DuHamel, aki 1991, 1996 és 1999 után lett ismét első a daytonai katlanban, bukott az edzésen. Kéthengeres RC51-es, egyliteres Hondájával is állandó gondok volt a tréningeken, amiért csak a 9. időt érte el az időmérőn.

Bitter azonban sokkal nehezebb helyzetben volt, mint az egyszeres amerikai szuperbike bajnok DuHamel, hiszen neki semmiféle tapasztalata nem volt a daytonai oválpályával kapcsolatban. DuHamel, aki 26 futamgyőzelmével a legeredményesebb pilóta az amerikai szuperbike sorozatban, már a tizenharmadik Daytonai 200 mérföldesén vett részt. Bitter, ugye tudjuk, csak az elsőn!

Ráadásul a magyar versenyzőt az ág is húzta, hiszen az időjárás csak egy-egy pillanatra kegyelmezett meg a legfontosabb amerikai motorkerékpár-verseny résztvevőinek.

A viharos időjárás miatt elmaradt az a két területi szuperbike verseny, amelyen mindenképpen el akart indulni honfitársunk, hogy minél jobban megismerje a nehéz vonalvezetésű pályát.

A szerdai első edzéseken ugyan nem esett az eső, ám ekkor a technika ördöge látogatta meg a magyar pilóta csapatát. Egy elektromos hiba miatt a két tréningen alig tudott nyeregbe szállni Bitter. Így nem is volt meglepő, hogy a 72 benevezett között csak egy 68. és egy 61. időt ért el.

A csütörtöki edzésen és az első időmérőn viszont már semmi sem zavarta, és Bitter egyből megcsillantotta tehetségét. Az edzésen a 37. lett a suzukis, míg a kvalifikáción az igencsak figyelemre méltó 30. időt mérték neki. A pénteki második időmérőt ezért nagyon várta Bitter, azonban az időjárás megint közbeszólt. A pénteki időmérő törlése azt jelentette, hogy Bitter alig egynapos edzéssel a háta mögött várhatta a viadalt.

Nem volt jó előjel, hiszen a daytonai pálya az egyik legnehezebben betanulható. Bitter Sándor azonban nagyon akart bizonyítani álmai földjén és álmai versenyén.

A rajttól 69 motoros vágott neki az 57 körös távnak. Bitti a rajtnál még nem kockáztatott, ám az idő haladtával egyre jobban tört előre és fantasztikus előzéseinek köszönhetően a kockás zászló a még hihetetlenebb tizennegyedik helyen intette le.

Bitter tehát egyből fel tudta venni a tengerentúli tempót, ami mint tudjuk szinte ugyanolyan, mint a szuperbike vb irama. A magyar versenyző megelőzte az amerikai szuperbike bajnokság legmenőbb versenyzőit. Mike Cicotto, Vincent Haskovec és Dean Mizdal mellett a 2002-es endurance világbajnok, az ausztrál Warwick Nowlandot is mögötte végzett.

A 62. daytonai 200 mérföldes első 15 helyezettje:

1. Miguel DuHamel, Honda 1000
2. Ben Bostrom, Honda 1000
3. Kurtis Roberts, Honda 1000
4. Aaron Yates, Suzuki 1000
5. Eric Bostrom, Kawasaki 800
6. Mathew Mladin, Suzuki 1000
7. Ben Spies, Suzuki 1000
8. Michael Barnes, Suzuki 1000
9. Jason Pridmore, Suzuki 1000
10.Shawn Higbee, Suzuki 1000
11.Andrew Deatherage, Suzuki 1000
12.Larry Pegram, Ducati 998
13.Jack Pfeifer, Suzuki 1000
14.Bitter Sándor, Suzuki 1000
15.Ricky Orlando, Suzuki 750