Új biztonsági autó az F1-ben 1

Új biztonsági autó az F1-ben

Új biztonsági autó mutatkozott be az ausztráliai F1-es futamon. A Safety Car szállítója továbbra is a Mercedes-Benz, csak a típus módosult. Az eddigi SL roadster helyett a CLK 55 AMG lett az új felvezető autó.

A Mercedes CLK-t a teljes szezonban láthatjuk. Az autót Bernd Mayländer vezeti, akinek nevét a DTM-ből (Német Túraautó Bajnokság) ismerhetik az autósportot kedvelő olvasóink.

Elsősorban ütközések után küldik pályára a rendezők a biztonsági autót. Az ezüstmetál CLK kupénak rendkívül rossz időjárás esetén vagy más váratlan helyzetekben is feladata akadhat.

Nem véletlenül szolgálnak kizárólag sport-, vagy sportos autók felvezető autóként. Ha a mezőny előtt haladó kocsi túl lassú, a Forma-1-es versenygépek motorjai túlhevülhetnek a csekély mennyiségben, lassan beáramló levegővel elégtelen hűtéstől.

Egy másik gond a szerény tempóval, hogy a fékek és a gumik is üzemi hőmérsékletük alá hűlnének. Természetesen a biztonsági autó nem mehet tönkre néhány gyors kör után, hiszen előfordul, hogy egy futam során többször is be kell küldeni a pályára.

Ezekre a feladatokra egy külön mérnökcsapat készítette fel a Safety Cart. Javítani kellett a hűtésen, hogy a Maláj Nagydíjon is bírja az autó a versenyszintű igénybevételt. Sportosabb lett a futómű és nagyobb lassulásra képesek a fékek. A fényhíd rossz légellenállása csökkenti az autó végsebességét, de ennek nincs gyakorlati jelentősége.

Emlékezetes volt, hogy az elődöt, az R 230 kódjelű SL 55 AMG-t korábban láthattuk a Forma-1-ben a hivatalos sajtófotók megjelenésénél.