Renault-sított Dacia 1

Renault-sított Dacia

Kisautós külső méretekkel, de tágas csomagtartóval és utastérrel kerül piacra április közepén a Dacia Solenza. A román gyártó új típusa felismerhetően a Daci SuperRNovára épül, de alapos megújuláson ment keresztül. Új korszak kezdetét jelzi a márkánál, hogy a Solenza orrára új embléma került.

A Solanza 4,08 méter hosszú, tengelytávja 2,48 méter. A csomagtartó 370 literes. Az utastér kialakítása nem emlékeztet a korábbi Daciákéra, annál inkább némi Cliós rokonságot mutat. A gyár szerint nagyságrendeket javult a felhasznált anyagok és a kidolgozás minősége. A Renault-tól érkezik az 1,4 literes, 75 lóerős benzinmotor, és az ötfokozatú sebességváltó.

Négyféle kivitelben lesz elérhető a Dacia Solenza, Comfort, Rapsodie, Clima és Scala néven. A legolcsóbb Solenza ára 5100 euro, ami nagyjából 1,25 millió forintnak felel meg. A legdrágább modellt légkondicionálóval, szervokormánnyal, indításgátlóval, elektromos ablakemelővel és CD-s hifivel szerelik.

Romániában már április közepétől kapható lesz a Solenza, de rövidesen megkezdődhet az autó exportálása is. 2007-ig a Dacia tervei szerint 200 ezer autó kel majd el, amiből 50 ezer kerülhet exportálásra.

Tavaly a Renault-hoz tartozó Dacia is növelni tudta eladásait, 2002-ben összesen 57 775 autót adtak el. Az új típus a Dacia szerint az eladások felét adhatja idén.