A Mercedes Benz Sprinter 1995 óta kapható, és bemutatása óta rendelhetô hozzá blokkolásgátló. A most bemutatott elektronikus stabilitásellenôrzô program (ESP) a két éve kapható kipörgésgátlóra épül. Ennek köszönhetôen a ESP felára mindössze 40 ezer forint, ami bôségesen megéri, mivel ezzel számtalan súlyos költségekkel járó baleset elkerülhetô.

Az ESP kiválóan korrigálja a vezetési hibákat, a megkezdôdött csúszást, sodródást és segít a vezetônek úton tartani a járművet.

Az orrmototoros, hátsókerék hajtású haszonjárművek súlyelosztása megpakolt állapotban ideális. Terheletlen állapotban gázadásra rendkívül hajlamosak kifarolásra. Megcsúszáskor az ESP a csúszás irányába esô elsô keréken fejti ki áldásos tevékenységét, azaz lefékezi azt, és ezzel visszafordító hatást eredményez.

Megrakott állapotban a legjellemzôbb kellemetlenség, hogy a jármű nem akar a tervezett íven kanyarodni, hanem tágítja azt. Az elektronika ebben az esetben is segít, és fékezi a kanyar belsô oldalán futó hátsó kereket.

Nagy sebességrôl való hirtelen fékezéskor még ABS-vel szerelt autókkal is elôfordulhat, hogy hirtelen kikerülésnél megcsúsznak, esetleg megpördülnek. Az ESP az ezekbôl a hirtelen kormánymozdulatokból adódó baleseteket is képes megakadályozni vagy nagy mértékban lecsökkenteni a sérülés mértékét.

Természetesen nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy bármilyen fejlett is az elektronika, az csak a fizika határain belül képes segíteni nekünk. Ezért a szakemberek mindig azt ajánlják, hogy a biztonsági elektronikák ellenére is úgy közlekedjünk, mintha azok nem is volnának, és akkor biztosan megússzuk a veszélyes helyzeteket.