Benikék a Török Ralin: szenzációs szereplés 1

Benikék a Török Ralin: szenzációs szereplés

13. lett, azaz a világbajnoki élmezőnytől látótávolságban végzett a Benik – Rácz duó a Török Ralin. A versenynaptárba idén bekerült, futómű és gumigyilkos kövekkel teleszórt pályákon kitűnően szerepelt a magyar egység.

Ez volt a kettős első világbajnoki futama. Már a célba érkezés és a futottak még kategória elkerülése is büszkeségre adhatna okot, de a 13. helyezés az ismeretlen pályákon bravúr. Tegnap még a 12. pozíciót tudhatta magénak a magyar páros, de az utolsó két szakaszt kormányszervo nélkül kellett teljesíteni a magyar párosnak, ami kissé visszavetette őket.

Benik Balázs a következőket nyilatkozta a versenyről: “Ez egy elmondhatatlan élmény volt, már az is, hogy olyan sztárok között versenyezhettünk, akiket eddig csak tévéből láthattunk. 380 versenykilométer van mögöttünk, ami több mint három magyar bajnoki futam gyorsasági-kilométerének felel meg.

Pénteken kiegyeztünk volna ezzel az eredménnyel, igaz, akár a tizenkettedikek is lehettünk volna. A mai napon volt egy hiba: a 14. gyors rajtjában a menetlevelet szabályosan kivették a kezünkből, egy perccel előbb, mint amikor kellett volna, ezért kaptunk 60 másodperc büntetést. Ráadásul az utolsó két szakaszt vészvillogóval kellett teljesítenünk, mert három kilométerrel az utolsó szerviz után megállt a kormányszervó csapágya. Emiatt a két dolog miatt úszott el a tizenkettedik hely, de végül is az eredményünkkel elégedett vagyok.

Természetesen egyszer sem autóztuk ki magunkból amit lehetett, ahhoz ennyi edzéslehetőség nagyon kevés és elegendő tapasztalatunk sincs még. Az igazi gyári versenyzők napokat töltenek az autóban, kéthetente versenyük van és a tréningre úgy érkeznek meg, hogy már van egy felirt itiner, csak azt kell finomítani. Mi a pályák többségén csak egyszer mentünk, alig volt olyan, amelyiken kétszer tudtunk átmenni. Ez kevés volt, szinte semmire sem elég.”

Az először megrendezett Török Ralit a Carlos Sainz – Marc Marti kettős nyerte Citroën Xsara WRC-vel. Második Richard Burns és Robert Reid lett Peugeot-val. Harmadikként Francois Duval és Stéphane Prevot végzett, Benikékhez hasonlóan Ford Focus WRC-vel.