Apadó adózás előtti nyereség és rekordméretű kiszállítás: ez a lényege az Audi 2002-es üzleti évének. Az idei az egymást követő hetedik év, amikor az Audinak sikerül megdöntenie korábbi kiszállítási rekordját. A gyártott autómennyiség mellett 2002 a cég forgalmában is új rekordot hozott.

Tavaly 22,6 milliárd eurós (5517 milliárd forint) forgalmat ért el a vállalat, ami 2,6 százalékos bővülést jelent. 2,2 százalékkal több autót szállított ki a konszern az elmúlt évben, mint tavaly. A világon összesen 742 128 Audit szállítottak ki. Nyugat-Európában az Audi története során a legjobb piaci részesedést érte el, 3,8 százalékos szeletet kihasítva a piaci tortából.

2002-ben romlott az autóipar jövedelmezősége, a trend az Audit is érinti. A 2001-esnél 5,1 százalékkal alacsonyabb, összesen 1,254 milliárd eurós (306,4 milliárd forint) adózás előtti profitot ért el az ingolstadti autógyár. A körülmények nehezülését jelzi a jövedelmezőség romlása: a forgalomhoz viszonyított nyereség hatról 5,4 százalékra csökkent.

Ennek okát árfolyamváltozásokban, konkrétan a dollár euróval szembeni gyengülésében és a növekvő fejlesztési költségekben jelölte meg az Audi.

Észak-Amerikában továbbra is rendkívül sikeres a márka. Az itteni eladások 2,9 százalékkal bővültek, a forgalom pedig elérte a 2,8 milliárd eurót.