Ford WRC-k: első tesztek Michelin gumival 1

Ford WRC-k: első tesztek Michelin gumival

Pirelliről Michelin abroncsokra vált a Ford ralicsapata. A Pirellivel aláírt szerződést a felek közös megegyezéssel bontották fel, egy évvel annak lejárta előtt. Malcolm Wilson, a Ford csapatfőnöke, megköszönte az együttműködést a Pirellinek, melynek során két VB második helyet és hat futamgyőzelmet szereztek.

A Ford ezzel lépéssel a Citroën, a Skoda, a Hyundai és a szinte verhetetlen Peugeot mellett szintén Michelin abroncsokkal áll rajthoz a 2003-as szezonban. 1999-ben és 2000-ben a Ford ralicsapata már használt Michelin versenygumikat.

2003-ban a Ford egy alaposan áttervezett autóval indul a VB-futamokon. A versenyautót a január 25-e és 27-e között zajló Monte-Carlo Ralin még nem láthatjuk. Jelenleg az tűnik valószínűnek, hogy a Ford ralicsapata csak a negyedik versenyen, az Új-Zéland Ralin veti be a 2003-as autókat, április elején. A 14 futamból álló idei évadban így a gyári pilóták 11 versenyen ülnek majd a 2003-as fejlesztésű autók volánja mögött.

Markko Märtin és François Duval nemrég Spanyolországban tesztelte az új Focus RS WRC-t. Az idei autó időeredményei jobbak voltak a 2002-es gyári versenyautóénál, ami a fejlesztés kezdetén járva kitűnő eredmény. A műszakilag és külsejükben is sok újat hozó autókról még nem adott ki információt a csapat. Az újdonság elsősorban a nagy sebességgel megtett szakaszokon volt érezhetően gyorsabb az elődnél.

Ezen a tesztelésen debütáltak a Michelin abroncsok is. Markko Märtin elégedett volt velük. Elmondta, hogy jó érzés volt a Michelin gumikon futni, de amióta gyári csapatban versenyez, nem indult Michelin gumis autóval. Emiatt még szüksége van bizonyos időre, amíg tökéletesen összeszokik az új abroncsokkal.

2003-ban kimarad a programból a klasszikus futamok közé tartozó Szafari Rali. Ez a változás egy példa a pénz dominanciájának növekedésére a rali világbajnokságon belül, Forma-1-es mintára. A szezon Monte-Carlóban indul, ahol Szabó Gergőék is rajthoz állnak egy Toyota Corolla WRC-vel.

Újdonság a svéd és az új-zélandi futam között megrendezendő Törökország Rali február 28. és március 2. között. A Németország Rali már tavaly is szerepelt az évad programjában. Az idényt hagyományosan az egykori R.A.C. rali zárja. A Nagy-Britannia Ralival november 9-én ér véget az évad.