Január 15-től új díjszabás mellett használhatók az Állami Autópálya Kezelő Rt. hatáskörébe tartozó autópályák. Ettől az időponttól fizetni kell az M3-as, M7-es és M1-es autópályák használatáért, kivéve néhány szakaszt. A miniszteri rendelet szerint díjmentesen használható az M1-es autópálya a mosonmagyaróvári csomópont és a hegyeshalmi határátkelő közt, az M7-es autópálya az érdi csomópont és Budapest közt, valamint a Székesfehérvárt elkerülő szakaszokon.

Két új ügyfélszolgálati irodát helyeznek üzembe az M7-es autópálya 59-es és 97-es pihenőjénél, ahol megvásárolhatók az új matricák, illetve az autópálya környéki benzinkutaknál is kaphatók lesznek az új vignetták.

Az új miniszteri rendelet értelmében január közepétől többet kell fizetni az autópálya matricákért, és változnak az érvényességi idők is. Átlagosan nettó 10 százalékkal nő az útdíj, ám mivel az áfakulcs 12 százalékról 25 százalékra nő, a bruttó drágulás magasabb. A 10 napig érvényes matrica a korábbi 1500 forint helyett 1900 forintba fog kerülni.

A tavaly megvásárolt éves matrica január 31-ig érvényes, a 2003-ban vásárolt éves matricák pedig egészen 2004. február 15-ig használhatók.

A korábbi gyakorlathoz képest változás, hogy csak az éves matricához jár a jövőben műanyag ellenőrző lapka, amit a matricával együtt meg kell őrizni, a 10 napos illetve 1 hónap matricák esetén pedig a matrica hátlapján lévő ellenőrző szelvényt kell ellenőrzés esetén felmutatni.

Az új fizetési feltételek már január 15-től érvénybe lépnek, és az autópálya díjak befizetését is ekkortól ellenőrzik (mobil ellenőrző csoportokkal, illetve az M3-ason kamerákkal), ám pótdíjat csak a türelmi idő letelte után, február 1-től szab ki az autópálya kezelő.

További információ a díjfizetés feltételeiről a helyi tarifával hívható 06-40/40-50-60-as telefonszámon kapható.

Szerdától az M7-esen is fizetni kell 1