Izomautó platóval – Ford SVT F-150 Lightning 1

Izomautó platóval - Ford SVT F-150 Lightning

A Ford pár nappal ezelőtt mutatta be F-150 kisteherautójának megújult változatát. Az F-150-nek korábban is volt izmosított kivitele, melyet Lightning névre kereszteltek. A felfrissített modell alapjaira elkészítette a Ford a Lightning utódját, az SVT F-150 Lightningot, amely még csak tanulmány.

A tanulmányautó legfőbb vonzereje az 5,4 literes, V8-as motor. A kompresszoros, 500 lóerős gép teljes egészében alumíniumból készült. Maximális nyomatéka 658 Nm, ami 500 font-láb (pound feet). Ettől az 500-as számtól Amerikában gyorsabban ver az emberek szíve, például a jelenlegi Dodge Viper nyomatéka éri el az 500 font-lábat.

A brutális teljesítményt egy 6 sebességes kézi váltó juttatja el a hátsó kerekekhez. A tanulmány autó küllemében alig tér el a már bemutatott F-150-től, talán egy picit markánsabbak a vonalai és természetesen a spoilerezettsége felülmúlja kisebb társait.

Újdonság a hangzatos SuperCooler névre keresztelt töltőlevegő-hűtő. A töltőlevegőből az intercooler vonja ki a hőt, ami nem változott. A szabadalmi oltalmat élvező megoldással azonban a töltőlevegő hűtésébe a klímaberendezést is bevonta a Ford.

Egy kisméretű, kiegészítő tartályban a klíma -1 fokra hűti a levegőt. Amikor gyorsulásnál az 500 lóerő is kevésnek bizonyulna, a SuperCooler bevezeti a külön tárolt hideg levegőt a normál töltőlevegő-hűtőbe, amitől az rövid ideig 20 százalékkal több hőt tud kivonni a később az égéstérbe kerülő levegőből. Ettől átmenetileg 50 lóerővel nő a motor teljesítménye, ami 30-45 másodpercig tart.

Nyugodt stílusra váltva a klímaberendezés 2 perc múlva megint lehűti a többletteljesítményhez szükséges levegőt a kiegészítő tartályban, és megint jöhet a kéjgáz-effektus.

A kis pickup gyárilag 22 colos kerekeken gördül. Az autó menetteljesítménye külleméhez hasonlóan lélegzetelállító, gyorsulása 0-100-ra 5,8 másodperc.

Idén tíz éve, 1993-óta létezik a Ford SVT F-150 Lightning, amely azóta folyamatosan a világ leggyorsabb sorozatgyártású kisteherautója.