A XXI. század T modellje 1

A XXI. század T modellje

A Model U több szempontból újat nyújt az autógyártás területén. Belső terét mindenki átalakíthatja a saját igényei szerint. Az utastérben számos lyuk és csatlakozó van a padlóban, az ajtóban és a műszerfalon. Segítségükkel több kiegészítőt lehet beszerelni, áthelyezni, vagy éppen később megvásárolni és beszerelni.

A csatlakozók mindenhol kapcsolatot biztosítanak az autó elektromos rendszerével. A kocsi külsejét egy elektromos napfénytető dobja fel. Kinyitásával, valamint a hátsó ablak és a csomagtartófedél eltávolításával egy nyitottnak mondható járművet kapunk. A kocsi 4 ajtaja egymással szemben nyílik, ekkor válik láthatóvá, hogy nincs B-oszlop, könnyebbé téve a beszállást.

A Model U hajtásáról egy négyhengeres, 2,3 literes motor gondoskodik. A mechanikus feltöltős, hidrogén üzemű erőforrás erejét egy automata váltó juttatja el a kerekekhez. A hagyományos nyomaték-átalakítót egy nagyfeszültségű villamos motor és két kuplung pótolja. Ez a villanymotor 25, rövid ideig akár 35 kW-os (46 lóerő) teljesítménnyel besegíthet a 4500-as fordulatnál 151 lovas hidrogén üzemű motornak.

Az új fejlesztésű motornak a károsanyag-kibocsátása majdnem nulla, fogyasztása pedig 4,9 liter 100 kilométeren. A jármű hatótávolsága mintegy 500 kilométer, ami, ha a 7 kiló hidrogén tárolására elegendő tartályt nézzük, igen jónak mondható.

A kocsi belsejében minden funkció hangvezérléses. A szórakoztató rendszer, a navigáció, a telefon és a légkondicionáló normális emberi beszéddel irányítható. A rendszer 50 ezer szavas memóriával rendelkezik, és csak akkor beszél, ha szólnak hozzá.

A Model U csakis a természetre és az emberre nem káros anyagokból készül. Például a kocsi belsejében felhasznált poliészter korlátlanul újrahasznosítható és soha nem veszít a minőségéből. A csomagtartófedél és az ülések szivacsa szója alapú anyagból készül és a talajba visszakerülve tápanyagként szolgálnak a növényeknek.