Ötödik generációs VW Transporter 1

Ötödik generációs VW Transporter

Úgy tűnik, a VW hannoveri Transporter gyára minden tizenkettedik évben egy új modell gyártására áll át. Az új típus első látásra nagyon hasonlít elődjéhez. A T3-ról a T4-re való váltás jóval látványosabb volt és a koncepció is gyökeresen megváltozott, hiszen a T3-as farmotoros és alaphelyzetben hátsókerék-hajtású volt, míg a T4-es orrmotoros és elsőkerekes lett. A T4-ről T5-re való átállás külsőleg már nem annyira egyértelmű, hiszen a változás csak alaposabb vizsgálódás után vehető észre.

A tervezési fázisban a Multivan rajongókra gondoltak igazán. A 8 centiméterrel 3 méterre megnövelt tengelytávú autó karosszériája most már 4,89 méteres, ami 18 centiméteres növekedést takar az elődhöz képest. A karosszéria szélességében is nőtt 7 centimétert és így teljes szélessége 1,91 méter, magassága 1,94 méter.

A nagytestű T5 mozgatásáról két benzines motor gondoskodhat, egy 115 lóerős és egy 230 lóerős. Természetesen TDI-k is lesznek. 3 dízelmotorral is jelenik meg a T5, egy 104 lóerőssel, egy 174 lóerőssel és egy 2,5 literes PD TDI motorral, melynek adatait még nem közölte a gyártó.

A busz kialakítású T5-ös 9 személy kényelmes szállítására alkalmas. Az utastér padlózatán új csúszósínek találhatók, melyek az ülések és asztalok beállítási lehetőségeit végtelenné teszik. Az áruszállító változat a későbbiekben kapható lesz hosszított tengelytávval is.