Hibridautó gyártását jelentette be a Volvo a napokban. Peter Boisen, a Volvo alternatív hajtási módok kutatásáért felelős vezetője szerint az elkövetkező néhány éven belül a Volvo hibridautója már gyártásra kész állapotban jelenhet meg. Az autót elektromos és benzin/dízelmotor hajtja majd.

Az új rendszer nem csak egy különleges modellben tűnhet fel a tervek szerint, hanem egész sorozat gyártását tervezik. A hibrid Volvók azonban csak az új modellekből jelennek már meg, a jelenlegi modellpaletta átalakítását nem tervezik. Elsőként várhatóan az új S40-es Volvóból készülhet el a hibrid változat.

Sok más autógyártóval egyetemben a Volvónál is úgy gondolják, hogy a hibridhajtás lehet az áthidaló megoldás a belső égésű motorok és az üzemanyagcellás járművek közt. Az üzemanyagcellás autók hátránya, hogy bár teljesen környezetbarát módon állítják elő az elektromos energiát, a hidrogén tankolása és tárolása nem oldható meg könnyen. A hibrid autók hátránya viszont, hogy bár az elektromos motor besegít a hajtásba és a hibrid autók benzin vagy dízelmotorjának károsanyag-kibocsátása és fogyasztása jóval kedvezőbb, mint hagyományos társaiké, továbbra is termelnek környezetszennyező anyagot.

Szériában jelenleg két gyártó kínál hibridautó, a Honda és a Toyota. A Toyota Priust Európa legtöbb országában, köztük hazánkban is forgalmazzák. Ára azonban a magas adók miatt nem versenyképes, 7,5 millió forint, így nem csoda, hogy eddig egyetlen egy kelt el belőle.