Itt a tavasz! – Autók felkészítése 1

Itt a tavasz! - Autók felkészítése

Tavasszal lényegesen kevesebb dolgot kell elvégezni autónkkal, mint a tél beálltával. Az első és legfontosabb dolog a téli gumiabroncs cseréje a nyári változatra. Ez azért is fontos, mert ebben az időszakban már nem várható nagyobb havazás. A reggeli órákban lévő csípősebb idő után a nap nagy részében a hőmérséklet tartósan hét fok fölé emelkedik. Ilyenkor a téli gumi amúgy előnyös tulajdonságait elveszti, és puhább összetétele miatt könnyebben megcsúszhat, kisodródhat az autónk. Így érdemesebb a lamellák koptatása helyett a következő télre eltenni abroncsunkat.

Fontos a megfelelő kilátás biztosítása. Ebben legnagyobb segítséget az ablaktörlő lapátok biztosítanak. A téli fagyok alkalmával a lapátok gumiélei megrongálódhattak. Érdemes az éleket is megvizsgálni, és, ha repedezett a szélük, illetve csíkosan törölnek, ne habozzunk kicserélni őket. Ez ugyanis nem nagy összeg azért, hogy biztonságosan eljussunk úti célunkhoz.

A harmadik és egyben utolsó művelet, amit illik elvégezni, a futómű beállítása. A téli fagyok alkalmával többször is előfordulhat, hogy autónkkal a járdaszegélynek, illetve az útpadkának ütközünk. Ettől elállítódhat a futómű, és így bizonytalanná válhat az autó egyenesfutása, és úttartása.

Ezen lépések megtételével biztosak lehetünk abban, hogy felkészülten várhatjuk a tavaszt autós szempontból.