Az együttműködésnek az adta meg a kegyelemdöfést, hogy a Ford újabb Firestone abroncsok visszahívását tervezi. A Ford szerint különböző vizsgálatok a visszahívott Wilderness márkájú gumikon kívül más típusokat is vissza kell hívni. A Firestone viszont hangsúlyozta, hogy a 174 ember halálával összefüggésbe hozott borulásos balesetek nem egyszerűsíthetők le a gumik hibájára.

A Firestone rosszhiszeműséggel vádolta meg a Fordot. Tegnap kiadott közleményükben azt állítják, hogy a Ford a Firestone gumikat teszi meg bűnbaknak az Explorer terepjárót ért borulásos balesetek miatt, ahelyett, hogy az autó tökéletlen biztonságosságán javítana. Arról, hogy a Bridgestone/Firestone nem szállít több gumit a Fordnak John Lampe, a cég vezérigazgatója tájékoztatta a Fordot. A döntés oka, hogy erősen megrendült a bizalom és a kölcsönös tisztelet a cégek között. “A gumijaink biztonságosak, és amint korábban mondtuk, ha van valamilyen gondunk, akkor tudomásul vesszük és megoldjuk azt. A Fordtól azt várjuk, hogy ugyanezt tegye.” – mondta Lampe.

Jac Nasser, a Ford vezérigazgatója egy rövid közleményben ezt közölte: “Mély csalódás számunkra, hogy a Firestone nem a közös vásárlóink biztonságát célzó együttműködés mellett döntött, pedig ez az egyetlen, ami számít.”

A Ford a gumik gyártási hibáját okolta a balesetekért, a Firestone pedig az autó konstrukciós hiányosságaira vezette vissza a balesetet. A gumik meghibásodásában a Firestone szerint annak is nagy szerep jutott, hogy a Ford nem a Firestone által eredetileg ajánlott légnyomással szerelte a gumikat, hanem annál alacsonyabb értékkel.

A hírre a Ford részvényei 1.77 százalékot estek a New York-i tőzsdén. A japán Bridgestone anyacéghez tartozó Firestone papírjait a döntést követően 2.5 százalékkal jegyezték alacsonyabban a tokiói részvénytőzsdén.

A Ford és a Bridgestone/Firestone közötti kapcsolat megszakadása leginkább a francia gumigyártó óriásnak, a Michelinnek kedvezhet. A Michelin részvények máris 5.1 százalékot erősödtek a hír hatására. Kedvezően hatott a bejelentés a Goodyear részvények jegyzésére is. A Goodyear papírjai 3.4 százaléknyi javulást köszönhetnek a Firestone bejelentésének.