A W220-as, 1998-ban bemutatott Mercedes S-osztályból ismert hengersor-lekapcsolással csökkenthető lesz a nyolchengeres motor fogyasztása. Részterhelésen mindkét hengersorban kikapcsolnak egy vagy két hengert, ami anélkül csökkeneti a fogyasztást, hogy a sokhengeres motorok futási kultúráját túlságosan zavarná. A 4.8, 5.3 és 5.7 literes hengerűrtartalommal gyártott motorba háromszelepes hengerfejet szerelnek. A fejlesztés részeként a jövőben közvetlen befecskendezéses üzemre állítják át a motort.

A Chevrolet és a GMC kisteherautóin kívül “az” amerikai sportautó, a Chevrolet Corvette is hasznát látja a módosításoknak. 2001 őszétől várhatóan hat literre növelt hengerűrtartalommal és 450 lóerős teljesítménnyel kerül a Corvette motorterébe világ legnagyobb számban eladott személyautó motorja.

Az 5.7 literes Small Block karrierje 1955-ben indult. Máig több, mint 80 milliót adtak el a V8-as benzinmotorból. A Small Block (kis blokk) elnevezést azért kapta az erőforrás, mert a GM ennél nagyobb hengerűrtartalmú motorokat is kínált.