A világ harmadik legnagyobb autógyártója jelenleg havi 2500 hibrid hajtású Toyota Priust gyárt. A Prius hibrid hajtásrendszerét a közeljövőben megkapja majd a Toyota Estima, Crown és más modellek is.

Korábban a Toyota úgy nyilatkozott, hogy 2003 táján mutat be hidrogénnel hajtott járműveket. A mostani nyilatkozatuk alapján azonban úgy tűnik, hogy átrangsorolták a modellek bevezetését, így a hibrid hajtásúak elsőbbséget élveznek.

A Priust 1997 decemberében mutatták be a nagyközönségnek. A hibrid autó hajtásáról egy 1.5 literes, 72 lóerős benzin és egy 45 lóerős villanymotor gondosodik. A villanymotor az autó hátuljában található akkumulátorokból kapja az áramot. Az akkumulátort pedig a fékezéskor visszatáplált energiával töltődik folyamatosan. Egyéb módon az akku töltése nem szükséges.

Az 1997-ben bemutatott Prius volt a világ első szériagyártású hibridautója. Alacsony sebességnél – városi használatban – főként az elektromos motor hajtja az autót, így városban igen kedvező a hibrid fogyasztása. Országúton mindkét motor dolgozik, ezért a fogyasztás magasabb, mint városi használatkor.