Zalaegerszegen állt forgalomba a BYD első, hazánkban gyártott csuklós autóbusza. A 18,15 méter hosszú, 2,55 méter széles és 3,3 méter magas autóbusz összesen 140 utas szállítására alkalmas a gyártó honlapja szerint. Az utasok négy darab, kétszárnyú ajtón szállhatnak le, illetve fel. A mozgásukban korlátozottak felszállását a második ajtónál elhelyezett, kihajtható rámpa segíti.

A BYD B18 típusú e-csuklósa nemcsak a színével hívja fel magára a figyelmet. Az újdonságot ugyanis hagyományos külső visszapillantók nélkül szerelték fel. A tükröket külső kamerák helyettesítik, amelyek képeit a sofőr az A-oszlopon látható digitális kijelzőn követheti nyomon. A jármű másik érdekessége, hogy speciális áramszedővel is el van látva. Ez a pantográf azonban nem egészen úgy funkcionál mint a troliknál, vagy a villamosoknál.

Mostantól bárki kipróbálhatja a BYD újdonságát 1

Amennyiben töltésre szorul a csuklós busz 511 kWh kapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátora, abban az esetben elég egy nagy teljesítményű töltő alá állni és az áramszedő segítségével feltölteni. Az LFP energiatároló csomagok előnye, hogy biztonságosak, illetve magas várható ciklusszámmal rendelkeznek.

A 29,5 tonnás össztömegű csuklós busz egy feltöltéssel maximum 420 kilométert képes megtenni. Hajtásáról a BYD saját fejlesztésű kerékagymotorjai gondoskodnak, amelyek csúcsteljesítménye egyenként 150 kW (300 lóerő). Ezeket a kerékagymotorokat a csukló utáni részben, a harmadik tengelyben helyeztek el. A sofőr munkáját nemcsak a digitális visszapillantó tükör, hanem olyan megoldások is segítik, mint például a holttérfigyelő rendszer.

Mostantól bárki kipróbálhatja a BYD újdonságát 2

A BYD eBus B18-as utastere teljes mértékben légkondicionált. Az utastérben szálcsiszolt kapaszkodók és fahatású padlóburkolat emeli a minőségérzetet. Az első és hátsó traktus közötti gondtalan utasáramlást pedig a teljesen alacsonypadlós közlekedőfolyosó biztosítja.

Az újdonság július 14-ig próbálhatják ki az utasok Zalaegerszegen. A részletes menetrend a Volánbusz honlapján érhető el.