Ismét közös vállalkozásba kezd egymással a Volvo Group és a Daimler Truck. A svéd és német cég bejelentette, hogy közös céget alapítanak annak érdekében, hogy szoftveralapú járműplatformot, illetve jármű-operációs rendszert hozzanak létre.

Az együttműködés célja, hogy a két vállalat vezető szerepet töltsön be a haszonjárművek szoftveralapú, digitális fejlesztése terén. A közös munka eredményeképpen egy szabványosított hardver és szoftver születhet meg. Ennek köszönhetően a jövő teherautói a funkciók tekintetében még inkább differenciálhatóvá válnak, lehetővé téve ezáltal a hatékonyabb és eredményesebb munkavégzést.

A járművek digitális fejlesztése legalább annyira fontos, mint a CO2-semleges hajtásrendszerekre való átállás. A Volvo Csoporttal közösen megvalósuló szoftveralapú járműplatform kifejlesztése lehetővé fogja tenni számunkra, hogy járműveinket egy programozható eszközzé tegyük. Mindemellett biztosítja annak lehetőségét is, hogy felgyorsítsuk a differenciált digitális jellemzőkkel rendelkező haszonjárművek fejlesztését buszos, illetve teherautós ügyfeleink részére szerte a nagyvilágban” – hangsúlyozta Martin Daum, a Daimler Truck ügyvezető igazgatója.

Az újonnan létesülő cégbe a svéd és a német cég egyaránt fele-fele arányban kíván beszállni. A vállalat székhelye azonban Svédországban, Göteborgban lesz, ott, ahol egyébként is működik a Volvo Csoport központja.

Most egyesítjük erőinket annak érdekében, hogy hamarabb elérhetővé tegyük ügyfeleink számára azokat az előnyöket, amelyeket egy szoftveralapú járműplatform magában rejthet. Elnézve iparágunk gyors alakulását, kiemelten szükség van az olyan együttműködésekre, amelyek segítenek felgyorsítani a fejlesztéseket, illetve hozzájárulnak a volumenek növeléséhez és a költségek elosztásához. A teherautó programozható eszközzé válása a szabványosított hardverrel és operációs rendszerrel gyors termékfrissítéseket biztosít a jövőben” – emelte ki Martin Lundstedt, a Volvo Csoport elnöke.

Ismét összefog a Volvo és a Daimler 1

Mindkét vállalat célja, hogy iparági szabványt állítson fel a tehergépkocsik operációs rendszere terén, illetve hogy a közösen kifejlesztett termékeket OEM-gyártók számára is értékesítse.

A Daimler Truck és a Volvo Csoport az együttműködés ellenére továbbra is versenytársak maradnak, és a jövőben is meg kívánják különböztetni teljes termék- és szolgáltatáskínálatukat, ideértve a digitális megoldásaikat.  Mindkét vállalat saját végfelhasználói alkalmazásokat kínál majd a platformon felül, hogy megkülönböztető digitális járműfunkciókat kínáljanak ügyfeleiknek.

A Daimler és a Volvo nem először működik együtt, korábban ugyanis 2020-ban már megállapodtak arról, hogy közösen fejlesztenek hidrogéncellás teherautókat.