A Közúti Fuvarozók Nemzetközi Egyesülete (IRU), valamint az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) közös nyilatkozatban szólította fel Nicolas Schmitet, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosát.

A két szervezet azt kéri, hogy az Európai Unió tegye gördülékenyebbé a harmadik világból érkező sofőrök alkalmazását. Ez magában foglalja a képesítéseik és forgalmi engedélyeik elismerését, az uniós és nemzeti szabályozások teljes körű betartásával. Az IRU és az ETF ugyanakkor a fiatalok és a nők könnyebb elhelyezkedését is lehetővé tenné a hivatásos gépjárművezetői szakmában.

Erre azért van szükség, mert a szakmai szervezetek szerint továbbra is jelentős munkaerőhiány mutatkozik az ágazatban, noha ennek mértéke nem egyforma az EU-tagállamokban. Hazánkban például nemrég program indult arra vonatkozóan, hogy legalább ezer fő szerezhessen jogosítványt állami támogatással.

A harmadik világbeli kamionsofőrök foglalkoztatása nem feltétlenül zökkenőmentes, akadnak ugyanis olyan fuvarozók, akik néha elfelejtik kifizetni őket. Tavaly éppen ezért Frankfurtban tüntettek a reménytelen helyzetben lévő kamionsofőrök. A szakmai szervezetek ezt a gyakorlatot egyértelműen elítélik.

Az ETF és az IRU közös nyilatkozata fontos lépés a közúti közlekedési ágazatban tapasztalható munkaerőhiány kezelésében. A visszaélésszerű gyakorlatoknak és a rossz munkakörülményeknek nincs helye az EU-ban. Határozottan üdvözlöm a mai nyilatkozatot, amely más ágazatok számára is ösztönzőleg hathat” – jegyezte meg Nicolas Schmit.

Az IRU és az ETF a közös nyilatkozat megfogalmazásán túl további lépéseket tesz a gépjárművezető-hiány csökkentésére. A két szervezet közös munkacsoportot hozott létre olyan kérdések megoldására, mint a jogharmonizáció, a munkakörülmények javítása, valamint a járművezetők fizetésének kezelése. A szakmai szervezetek emellett fontosnak tartják az EU első mobilitási csomagjában elfogadott szabályok érvényre juttatását, valamint a visszaélések elleni fellépést a tisztességes bánásmód általános biztosítása érdekében.