“Örömmel értesítünk minden kedves Ikarus rajongót, gyűjtőt, értékmentőt, hogy elérkezett a lehetőség a fővárosi tömegközlekedésből kivont ikonikus darabok megvásárlására” – olvasható a BKV Facebook bejegyzésében. Hozzátették: az árverésre kínált darabok érdemesek felújításra és a megfelelő példány kiválasztás érdekében javasolják az érdeklődők számára a járművek személyes megtekintését.

Az árverési felhívás összesen 35 darab járművet foglal magába, ezek nagy többsége, szám szerint 28 darab Ikarus gyártmány. Az eladásra kínált autóbuszok között szép számmal akadnak tavaly nyugdíjazott példányok. Az érdeklődők 260-asok, 280-asok, illetve a 400-as széria tagjai közül, így például 412-esek és 435-ösök közül válogathatnak.

Most bárki megveheti az utolsó Ikarus 200-asok egyikét 1

A JNG-724 rendszámú Ikarus 260.00 utastere. Forrás: BKV

Bár ezek már igencsak koros 23-35 éves autóbuszok, ennek ellenére viszonylag jó állapotnak örvendenek, mivel a BKV folyamatosan gondoskodott a karbantartásukról. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy egyes példányok üzemképtelenek, mert sem motor, sem váltó sincs bennük, mindemellett az utasterük is hiányos. Az eladásra kínált buszok között egy különleges példány is akad. A BKV ugyanis eladásra kínálja a JNG-724 rendszámú, 260.00 típusú autóbuszát, amelynek érdekessége, hogy facliftes Classic homlok-, illetve  hátfallal rendelkezik. A  hátsó ajtónál pedig valamelyest alacsonyabb padlószinttel bír Az autóbuszt 2006-ban alakították át az esélyegyenlőség jegyében. A járművet a BKV 1 640 000 forintért kínálja eladásra.

Most bárki megveheti az utolsó Ikarus 200-asok egyikét 2

Ikarus 412-est is vehetnek az Ikarus-fanok.

A BKV nem csak Ikarusokat, hanem korábban használtan vásárolt Volvo 7000A gyártmányú, “kis-Volvókat”, valamint metró relikviákat, illetve metróállomás felszerelési tárgyakat is eladásra kínál. A részletes listát ezen a linken lehet megtekinteni.