Új jegytípust vezetett be a balatoni kerékpáros utasok számára a MÁV-START június 19-ével. Ezzel 99 forintos alapáron szállítható a kerékpár azok számára, akik bármely balatoni állomásról indulnak vagy oda érkeznek. Ez a kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra.

A zsúfoltság elkerülése érdekében a balatoni vonatok többségén a kerékpárok számára a kerékpárhelyjegy megváltása is kötelező. A kerékpárhelyjegy ára vonatonként, férőhelyek függvényében változik. Az olyan járatokon, amelyek kifejezetten sok kerékpár szállítására alkalmasak a kerékpárhelyjegy ára 0 forint, a kis és közepes férőhelykapacitású vonatokon a kerékpárhelyjegy díja 350 vagy 700 forint.

A korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegy az idén nyáron nem váltható meg.

Ezzel párhuzamosan a Volánbusz június 16-tól a tavalyihoz hasonlóan, a Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratokon, a jármű hátfalára szerelt kerékpárszállítókon járatonként 3-3 bringa is szállítható.

Egy útra 990 forintért, elővételben váltható kerékpárjegy a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül. A kerékpárjegy a Volánbusz budapesti pénztáraiban is megvásárolható menetjeggyel együtt, vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is.

Az új szolgáltatás mellett a – kizárólag összecsukható – kerékpárok poggyásztérben történő szállításának lehetősége is megmarad a kapacitás erejéig, az útipoggyász szállítására vonatkozó feltételek és díjszabás szerint.

A tesztüzem sikere esetén a társaság a szolgáltatás bővítését tervezi, elsősorban a turisztikailag frekventált területeken.

Ezen túlmenően a kerékpárkapacitás bővítés érdekében a mellékvonalakról jól ismert Bz motorvonatok mellékkocsijaiból idén hetet építenek át nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsivá a Szolnoki Járműjavítóban, ezek fokozatosan állnak forgalomba. Velük a nyári hónapokban találkozhatnak majd az utasok: első ütemben a Tisza-tó környéki vasútvonalakon, majd a Börzsönyben és a Vác-Balassagyarmat vonalon állnak forgalomba.