A Budapest utcáin közlekedő 143 trolibusz közül eddig csak minden tizedik jármű volt alkalmas arra, hogy automatikusan utasforgalmi adatokat gyűjtsön. Bár a járművekbe korábban már beépítették az utasszámlálásra képes készülékeket, egy műszaki fejlesztés hiánya miatt nem lehetett aktiválni azokat.

Az elmúlt hónapokban a BKK elvégezte a szükséges informatikai fejlesztéseket és teszteket, amelynek eredményeként újabb 60 Škoda-Solaris Trollino trolibuszon helyezte üzembe a mérőket. Mostantól ezeknek a járműveknek az ajtajai felett folyamatosan infraszenzorok mérik a le- és felszállók számát.

Ezzel a mérésre képes járművek aránya 10-ről 54 százalékra emelkedett, ami már elegendő ahhoz, hogy a teljes trolibuszágazat utasforgalmát elemezni lehessen, és adatalapú döntéseket lehessen hozni.

A budapesti közösségi közlekedési ágazatok közül ezzel jelenleg a trolibuszok között a legmagasabb az automatikus, műszeres utasforgalmi mérésre képes járművek aránya. A fejlesztés elvégzésével hatékonyabbá válik a hálózat- és közlekedésszervezés, és a pontosabb adatok az utazási igényekhez jobban igazodó szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszik.