Kalifornia, Michigan és Arizona (USA) után most Colorado állam képviselőháza is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a hétköznapi autósoknak és flottatulajdonosoknak engedélyezi, hogy digitális rendszámtáblát helyezzenek fel járműveik hátuljára. Elöl kötelezően meg kell tartani a klasszikus, fém rendszámtáblát.

De miért jó egy digitális rendszámtábla?

A HD kijelzős, nagy sebességű mobilnettel, GPS-kapcsolattal ellátott, monokróm, digitális rendszámtábla egyik előnye például, hogy nem kell minden évben új regisztrációs matricákkal frissíteni a táblát a hagyományos módon, elég egy frissítést ráküldeni a telefonos applikációról, amikor megújította a tulajdonos a regisztrációt. De arra is használható, hogy különböző feliratokat jelenítsen meg rajta a tulajdonos: például ha ellopták az autót, akkor a hátsó rendszámkijelzőn megjelenhet a „Lopott” felirat. Használhatók vészhelyzeti riasztások és egyéb információk megjelenítésére is, de reklámokat szigorúan tilos közvetíteni velük.

 

Egy másik nagyon hasznos funkciója, hogy lehetővé teszik az autó nyomon követését, szóval amíg a rendszám a helyén van, a telefonunkon bármikor ellenőrizhetjük, hol van az autónk. Továbbá az sem elhanyagolható előny, hogy elég csupán egyszer legyártani és onnantól kezdve csak fel kell tölteni rá a megfelelő azonosítót, ami azzal is jár, hogy kevesebb papírmunka és szemét keletkezik.

Az, hogy pontosan mi jelenhet meg a digitális rendszámtáblán, azt egy telefonos applikációval határozhatjuk meg, amely szigorú szabályozással működik és nem lehet csak úgy bármit kiírni. Viszont színeket lehet változtatni, így egy minimális személyre szabás megengedett. Kérdés csak az, hogy a „hekkereknek” ezt meddig tart feltörni…

A forradalminak szánt terméket a Reviver Auto gyártja, és szerintük természetesen ellenállhatatlan előnyei vannak a digitális rendszámnak, de nem kell sokáig gondolkodni, hogy a magas ár mellett egyéb hátrányok is eszünkbe jussanak. Digitális tárgy lévén elég nagy az esély sérülésre, meghibásodásra, a külső körülmények nem kímélik a karosszériára rögzített egységet. A tolvajok dolgát pedig egyenesen megkönnyíti a szerkezet, a kulcsok jelét játszi könnyedséggel másoló autótolvajok valószínűleg hamar megtalálják a módját, hogyan befolyásolják a megjelenő képet.

A beépített akkumulátorral ellátott egység 899 dollárba kerül, amely átszámítva  300 ezer forint, de van olyan is, amelyet az autó elektromos hálózatára kötnek közvetlenül, ez valamivel drágább,  999 dollár (340 ezer Ft), erre jön még rá a 150 dolláros beszerelési ár (50 ezer Ft).