Hidrogénhajtású, Solaris Urbino 12 típusú autóbuszt tesztel a BKK szolgáltatója, az ArrivaBus Kft. a fővárosban, amivel március 16-a és 18-a között találkozhat a budapesti utazóközönség a 105-ös busz vonalán – írja a Vezessnek eljuttatott közleményében a társaság.

A tesztbusz h105-ös jelzéssel közlekedik a vonalon, és mindenki ingyen kipróbálhatja.

Az Urbino 12 Hydrogen – ahogy a neve is utal rá – 12 méter hosszú, és 37 ülőhely van rajta. Különlegessége, hogy üzemeltetése során kipufogógáz helyett víz keletkezik, így teljes mértékben károsanyag-kibocsátástól mentes. Mindemellett rendkívül csendes, egy feltöltéssel több mint 350 kilométert is meg tud tenni, és a fosszilis üzemanyagokhoz hasonlóan néhány perc alatt teletankolható.

A teszt során a fogyasztást és a jármű egyéb műszaki adatait figyelik, de az utaskomfort, az utazási élmény is fontos része a próbáknak, emellett a járművezetők beszámolóit is meghallgatják a vezetési tapasztalatokról.

Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás célja, hogy az Európai Unió 2050-re karbonsemlegessé váljon. A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet, aminek egyik fontos célkitűzése a korszerű, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben.