A Volvo utoljára az NH12-es személyében kínált csőrös nyerges vontatót az európai felhasználók számára. Ebből egy-két változatra még mindig le lehet csapni egyes használt teherautós portálokon. Sőt, ezen az oldalon még egy magyar rendszámú változatra is szert tehet valaki. A svéd gyártó jelenlegi, európai kínálatában azonban csak a Volvo FH, illetve az FH16 szerepel. Vadonatúj Volvo-logós csőrösökhöz csak az észak-amerikai üzemeltetők juthatnak hozzá, amelyek természetesen tágasabbak és komfortosabbak az európai változatoknál. (Ha érdekel, hogy néz ki, ezen a linken megnézheted, milyen egy Volvo VNL belülről.)

Egy holland társaságnak azonban mégiscsak kedve szottyant egy csőrös Volvo FH16-osra, ezért úgy döntöttek, hogy teljesen átalakítanak egyet. Az ötletet egy 2018-as látványterv adta, amelyet az MBL Truckstyling tett közzé az interneten. Ez a teherautó az NH 750-es típusszámot kapta, utalva ezáltal a szóban forgó elődre, amit nem mellesleg nem is Svédországban, hanem Brazíliában gyártottak az ezredforduló környékén.

Az első fotót a készülő csőrösről az Onlywayisdutch kamionos közösségi oldal tette közzé. Ezen jól látható, hogy a projekt érdemlegesen a megvalósítási szakba került, vagyis sikerült hátrébb tenni a kabint, emellett sikeresen megnövelték a nyerges vontató tengelytávolságát is. A szakembereknek következő lépésben ki kellett alakítani a nyújtott motorházteret, vagyis azt, amiért csőrösnek hívjuk a csőrös kamionokat.

Ezt is megértük: csőrös készül a Volvo FH-ból 1

Egy héttel ezelőtt így nézett ki. Source: Onlywayisdutch

Ezt is megértük: csőrös készül a Volvo FH-ból 2

Most pedig már így néz ki. Source: Onlywayisdutch

Hogy mikorra készül el a nyerges vontató, azt egyelőre nem tudni, de annyi bizonyos, hogy a csapat egyszerűen Volvo FH-T-nek fogja hívni. Ez nem meglepő, hiszen a gépészet nem változik és vélhetően a fülke sem lesz nagyobb. Ennek ellenére a csőrös Volvo FH minden tekintetben igazi kuriózum lehet, amin valószínűleg mindenki szívesen legelteti majd a szemét, bárhol is járjon Európában.